Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Běžně nepřístupné prostory Staroměstské radnice v neděli otevřou své brány návštěvníkům

V neděli 19. září se veřejnosti otevřou běžně nepřístupné prostory Staroměstské radnice. Při příležitosti 683. výročí založení radnice se koná akce nazvaná Radnice dokořán. Uvedla to mluvčí městské organizace Prague City Tourism (PCT) Klára Malá. Akci pořádá PCT, která má historickou budovu ve správě, ve spolupráci s Prahou 1.

Otevřou se běžně nepřístupné historické interiéry radnice

Staroměstská radnice láká především na orloj nebo krásně výhledy z věže, ukrývá ale také historická svědectví několika staletí. Díky akci Radnice dokořán budou mít návštěvníci jedinečnou možnost je prozkoumat,“ uvedla radní hlavního města pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Zájemcům se v neděli otevřou běžně nepřístupné historické interiéry radnice, mezi nimi středověké podzemí a svatební síně. Prohlídku doplní výklad průvodce. Poprvé bude návštěvníkům zpřístupněna také dobově vybavená katovna. Ta byla podle Malé zřízená speciálně kvůli akci Radnice dokořán v prostorách radničního sklepení. Pro návštěvníky je připravena ukázka svatebního obřadu, fotokoutek a vědomostní kvíz. Jeho vítěz bude odměněn mimo jiné poukazem na exkurzi do mechanismu orloje, který je jindy pro veřejnost uzavřen.

Maximálně 35 lidí na prohlídku a doklad o bezinfekčnosti

Vstupenky na akci Radnice dokořán jsou v nabídce na e-shopu. Děti, studenti, senioři a invalidé za vstup do jindy uzavřených prostor zaplatí 50 korun, ostatní 100 korun. První prohlídka je plánovaná na 8:50 a poslední na 15:30. Konat se jich bude celkem osm, každé se bude moci zúčastnit nejvýše 35 osob. Ty budou muset dodržovat platná hygienická opatření související s covidem-19. Pro účast bude nutné předložit doklad o bezinfekčnosti.

PCT, která vznikla k 1. červenci 2018, je firma stoprocentně vlastněná hlavním městem a má na starosti turistický ruch. Akciová společnost nahradila původní příspěvkovou organizaci Pražská informační služba (PIS), která zanikla k letošnímu 31. březnu. Nyní se PCT stará o Staroměstskou radnici, Petřínskou rozhlednu, bludiště na Petříně, Prašnou bránu, Malostranskou a Staroměstskou mosteckou věž, Svatomikulášskou městskou zvonici a Novomlýnskou vodárenskou věž.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, památky, turistika, Praha, radnice, Staroměstská, Staroměstská radnice, Pražská informační služba, Hana Třeštíková, Praha sobě, PISA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běžně nepřístupné prostory Staroměstské radnice v neděli otevřou své brány návštěvníkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.