Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Po rekonstrukci se v Praze otevírá půjčovna klavírů

Zájemci si za cenu od několika stokorun za měsíc mohou domů půjčit piano. Český hudební fond provozuje půjčovnu těchto nástrojů, jejichž pořízení může být třeba pro rodiče začínajících hráčů příliš nákladné. Fond lidem také zajistí dopravu a ladění nástroje. Půjčit piano si mohou také školy nebo lidé na oslavu, koncert či do kavárny. Dnes po obědě se v Radlicích po rekonstrukci právě jedna taková půjčovna otevírá.

Lidé si mohou na nástroj zahrát a vybrat ten pravý

Český hudební fond má pobočky půjčoven klavírů i v Brně, Ostravě a Lanškrouně. O nástroje pečuje pod dohledem profesionálních nástrojařů a zajišťuje veškerý servis, který tato péče vyžaduje. V dnes znovuotevírané půjčovně v Praze si může zájemce zahrát na nástroj a vybrat ten pravý, který poté může v domácnosti, škole nebo kavárně sloužit i několik let. Na výběr je v Praze 40 nástrojů.

Piano si lze půjčit minimálně na šest měsíců

Český hudební fond díky své dlouhé tradici disponuje majetkem, který mu umožňuje o klavíry pečovat, pořizovat nové třeba výkupem pozůstalostí či od orchestrů, řekla Monika Havlová z fondu. Uvedla, že v době, kdy byly zavřené základní umělecké školy kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru se klavíry vracely, zájem ale je podle ní setrvalý. Český hudební fond nabízí možnost pronájmu od šesti měsíců až na dobu neurčitou. Půjčovné je od 350 Kč do 800 korun za měsíc.

Český hudební fond byl jedním ze šesti kulturních fondů zřízených státem v roce 1954. Po roce 1989 majetek fondu přešel v roce 1994 na Nadaci Český hudební fond, která v roce 1998 zřídila obecně prospěšnou společnost Český hudební fond. Od té doby fond provozuje a poskytuje služby spojené s hudebním životem, tedy půjčuje hudební materiály ke koncertnímu provedení skladeb nebo pro studijní účely a půjčuje hudební nástroje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Piano svět - Český hudební fond

Štítky ČR, hudba, zajímavosti, piano, půjčovna, klavír, Praha, Radlice, Český hudební fond, Brno, Ostrava, Lanškroun, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po rekonstrukci se v Praze otevírá půjčovna klavírů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.