Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mládě nejmenší antilopy na světě je možné pozorovat v pražské zoo

V pražské zoo v pavilonu Africký dům mohou návštěvníci pozorovat měsíc staré mládě nejmenší antilopy na světě. Podle mluvčí zoo Lucie Dosedělové se Dikdik Kirkův v pražské zoo narodil vůbec poprvé. Tyto africké sudokopytníky pražská zoo chová od roku 2016.

Samice dikdiků rodí jediné mládě

Zoo v pražské Troji patří mezi turisticky nejnavštěvovanější místa v Česku. Kvůli pandemii covidu-19 však zaznamenala úbytek návštěvníků. Loni do zahrady zavítalo 851 623 lidí, tedy téměř o 605 tisíc méně než v roce 2019. Zoo byla v důsledku protiepidemických opatření 114 dnů uzavřená pro veřejnost a v mnohé další dny roku byl provoz omezený.

Jedná se o samce a návštěvníci jej mohou vidět v expozici pavilonu Africký dům, kam chodí mládě s matkou společně se samcem Daxem a druhou samicí Anabell,“ uvedl kurátor kopytníků Jan Mengr. Dodal, že matkou mláděte je dvouletá samice Blanchett. Samice dikdiků jsou březí 180 dní a rodí jediné mládě.

Dikdikové měří v kohoutku asi 40 centimetrů a váží zhruba pět kilogramů. Plného vzrůstu dosahují jedinci zhruba v sedmém měsíci života. Samci, které lze rozpoznat díky krátkým špičatým rohům na temeni hlavy, jsou menší než samice. Typickým znakem těchto sudokopytníků s krátkou hnědavou srstí je protáhlý, pohyblivý čenich. Ten podle Mengra slouží k dýchání i k termoregulaci. Také jím dikdikové vydávají specifický hvízdavý zvuk, podle něhož získali své rodové jméno. Zvuk znějící jako zik-zik nebo dik-dik tyto antilopy vydávají, když se cítí v nebezpečí.

Dikdikové pocházejí původně z Afriky

Původní domovinou dikdiků je východní a jihozápadní Afrika, kde obývají savany, buše a tamní řídké lesy. Živí se částmi rostlin jako jsou pupeny, výhonky a mladé listy zeleně. Malé antilopy žijí v párech na malém teritoriu o rozloze pět až 30 hektarů, kde obvykle zůstávají celý život. O obranu teritoria se stará samec. Ten vyhání příslušníky stejného druhu, a to včetně samic.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky ČR, příroda, zoo, Praha, antilopa, ZOO Praha, Troja, Afrika, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládě nejmenší antilopy na světě je možné pozorovat v pražské zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.