Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nejen v pražských ulicích se dnes bude zpívat na přání

Dnes se odehraje již osmý ročník tradiční akce s názvem Zpěvomat, kdy skupiny zpěváků potěší zpěvem na přání v ulicích metropole. Lidé si dnes budou moct nechat zazpívat na Tylově, Karlově, Jungmannově náměstí, na Andělu a na náměstí Republiky. Skupiny zpěváků budou zpívat pod vedením jazzmanek Marty Kloučkové a Petry Ernyei, herce a skladatele Jana Matáska, zpěvačky a houslistky Gabriely Vermelho a skladatelky Ridiny Ahmedové. Do této akce se poprvé zapojila také Unie českých pěveckých sborů. Zpěv tak bude možné kromě Prahy slyšet také v několika dalších městech po celém Česku.

Zpěváci za své výkony nebudou vybírat peníze

Podobně jako loni se Zpěvomat kvůli pandemii pořádá až v zářijovém temrínu. Lidem má tato akce přinést do uspěchané doby zklidnění a určité usebrání se prostřednictvím nejstaršího a nejdokonalějšího prostředku komunikace, kterým je lidský hlas. Zpěváci za své výkony nebudou vybírat peníze, ale budou zpívat pro potěšení. Pokud lidé budou chtít, mohou umělcům darovat něco „na památku”.

Chceme upozornit, že sbory žijí, a vynést jejich um z koncertních sálů blíž k lidem, kteří by na koncert možná sami nepřišli. Budeme vyhledávat frekventované lokace, jako jsou náměstí, podloubí, prostory pod mosty či věžemi, ale i exteriéry shopping mallů a nákupních center,“ uvedl za unii Lukáš Prchal.

Kromě již zmíněných pražských míst rozezní sborový zpěv v odpoledních a večerních hodinách také Brno, Ostravu, Nový Jičín, Plzeň, Mariánské Lázně, Český Těšín, Pelhřimov, Frenštát pod Radhoštěm nebo Jílové u Děčína. 

Smyslem projektu je v době všudypřítomných sociálních sítí, streamovacích a hudebních kanálů a digitálního smogu zasáhnout živým zpěvem i ty, kteří by se s ním jinak nesetkali nebo si na něj neudělali čas. Podrobnější informace o akci jsou zájemcům k dispozici na webech hlasohled.cz a zpevomat.ceskesbory.cz.

Ohodnoť článek

Foto Zpěvomat

Štítky ČR, hudba, zpěv, Praha, kultura, Ridina Ahmedová, Gabriela Vermelho, Jan Matásek, Unie českých pěveckých sborů, Česko, Náměstí Republiky, Lukáš Prchal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejen v pražských ulicích se dnes bude zpívat na přání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.