Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Svět si připomíná dvacet let od útoku z 11. září. Praha vítá newyorského hasiče

Od teroristických útoků z 11. září 2001 dnes uplynulo 20 let. Čin teroristů znamenal nejen obrovskou tragédii, ale také konec jedné éry v letecké dopravě. Ve snaze zabránit další podobné události se po celém světě na letištích zpřísnila bezpečnostní opatření a cestování letadlem se pro pasažéry stalo výrazně složitějším. Praha v těchto dnech hostí Jamese Manahana, hasiče, který se účastnil záchranných prací přímo u WTC.

„Když ty věže padaly, tak v těch ulicích to byl strašný řev lidí“

Teroristický útok na dvě věže Světového obchodního centra (WTC) se stal 11. září ráno. „Když jsme vstoupili na tu střechu, tak jsme viděli reálně narazit do druhé věže WTC druhé letadlo. Bylo to docela z dálky. Viděli jsme hlavně ten velký výbuch, tu obrovskou ohnivou kouli,“ vzpomíná v rozhovoru pro Drbnu český fotograf Tino Kratochvil, který byl v den útoku v New Yorku se svým otcem.

„Když ty věže padaly, tak v těch ulicích to byl strašný řev lidí. Viděl jsem paní, která křičela, že tam uvnitř dvojčat má děti. Lidé tam plakali v těch ulicích, bylo to strašně emotivní. Některé ty scény jsme se snažil během let vytěsnit z hlavy. Nevěděli jsme, co máme dělat. Byli jsme v panice, postupně jsme začali zjišťovat, že to byla dopravní letadla a že to byl cílený útok na USA,“ zmiňuje Kratochvil ve své zpovědi.

Bylo to šílené, viděli jsme útok i následné zřícení obou dvojčat, vzpomíná na 11. září český fotograf

Osudného rána 11. září 2001 byl v ulicích New Yorku na Manhattanu český fotograf Tino Kratochvil se svým otcem, rovněž známým fotografem Jefem Kratochvilem. Teroristický útok na obě věže Světového obchodního centra (WTC) i jejich následné...

Zpřísněné kontroly a „bezpečnostní divadlo“

Teroristický útok znamenal nejen obrovskou tragédii, ale také změnu v kontrolách pasažérů na letištích. I před 20 lety cestující procházeli kontrolami, ty však nebyly zdaleka tak důkladné jako dnes. Netvořily se u nich žádné dlouhé fronty. Pasažéři a jejich blízcí mohli společně dojít až k odletové bráně a odkládat loučení do poslední možné chvíle. Tomu byl konec, když letadla unesená teroristy narazila do budov Světového obchodního centra a Pentagonu.

„Je to mnohem větší otrava, než před 11. zářím, mnohem větší. Ale zvykli jsme si na to," říká o létání texaský důchodce Ronald Briggs, který minulý měsíc se svou ženou odlétal do Londýna z mezinárodního letiště u Dallasu.

Podle kritiků jsou kontroly jen bezpečnostním divadlem. Toto tvrzení do jisté míry potvrzuje zpráva z roku 2015, podle které dozorci Transportation Security Administration v 95 procentech případů nedokázali odhalit zbraně nebo výbušniny nastražené inspektory.

„Jestli je to bezpečnostní divadlo, jak tvrdí někteří kritici, pak je to docela dobré bezpečnostní divadlo, protože od 11. září jsme neměli žádný úspěšný útok proti letectví," hájí práci TSA odborník na bezpečnost v letectví Jeffrey Price, který působí na Metropolitan State University v Denveru.

V Praze na 11. září zavzpomíná newyorský hasič

11. září se připomíná i v Praze. Do České republiky dorazil James Manahan, hasič, který přímo u teroristického útoku v New Yorku zasahoval. Dnes ráno navštíví centrální stanici pražských profesionálních hasičů vedení sboru. Po prohlídce stanice odjede do Liberce, kde se zúčastní soutěže v požárním sportu.

V šest hodin večer James Manahan vzpomene na 11. září u památníku newyorských hasičů na Kampě. V neděli se od čtyř hodin odpoledne proběhne beseda odborné veřejnosti s Jamesem Manahanem v Městské knihovně na Mariánském náměstí v Praze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto UpstateNYer, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky 11. září, útok, letadla, WTC, New York, Praha, Světové obchodní centrum, teroristický útok, divadlo, James Manahan, Jeffrey Price, Transportation Security Administration, USA, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svět si připomíná dvacet let od útoku z 11. září. Praha vítá newyorského hasiče  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.