Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Závod historických vozidel dnes odpoledne odstartuje ze Zbraslavi

Jeden z nejstarších motoristických závodů v zemi se dnes uskuteční v pražské Zbraslavi. Koná se zde totiž již 54. ročník závodu historických vozidel s názvem Zbraslav-Jíloviště o pohár Elišky Junkové. Podle organizátorů se na startu jízdy do vrchu objeví okolo 150 posádek, mezi kterými nebudou chybět i unikáty, a to například vzácný motocykl české značky Orion nebo automobil Start málo známého českého výrobce motorových vozidel.

Putovní pohár věnovaný Eliškou Junkovou

První ročník závodu se konal již v roce 1908. O třicet let později v roce 1938 byl přerušený kvůli světové krizi a následné válce. O dalších třicet let později jej pak obnovil Veteran Car Club Praha a od té doby se jezdí nepřetržitě. Závod se stal jedním z nejznámějších podniků historických vozidel v Evropě. Vítěz obdrží putovní pohár, který před lety věnovala právě slavná závodnice Eliška Junková.

Sláva i tragédie na závodní trati. Před 120 lety se narodila Eliška Junková, největší česká automobilová závodnice

Rovných 120 let uplynulo 16. listopadu od narození nejslavnější české automobilové závodnice Elišky Junkové. Legenda českého motorismu, která se narodila v roce 1900 v Olomouci, se během své závodní kariéry řídila mottem: „Závodník, který by...

Akce začala již v 10 dopoledne, a to výstavou aut na zbraslavském náměstí. Závod veteránů pak odstartuje ve 13 hodin a skončí na vrchu Na Baních nad Zbraslaví. Závod se v předválečných letech jezdil až na Jíloviště, v současnosti to již možné není, jelikož trasu protíná dálnice.

Po skončení závodu se historické vozy hromadně přesunou právě do Jíloviště, kde si je bude moct prohlédnout veřejnost. Program bude pokračovat také v neděli, a to vyjížďkovou etapou z Jíloviště přes Dobřichovice, Lety a Mořinu do Tuchoměřic.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, hobby, motorismus, auto, veterán, Zbraslav, Eliška Junková, Evropa, Praha, Jíloviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závod historických vozidel dnes odpoledne odstartuje ze Zbraslavi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.