Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V pražské zoo lze pozorovat oba druhy kognů. Přibyli zde dva noví papoušci

V pražské zoo přibyl pár kognů jižních. Jedná se o smaragdové papoušky, kteří obývají expozici Jihoandské podhůří v Rákosově pavilonu. Vedle papoušků patagonských, chilských a aratingů andských jsou zde k vidění i kognové dlouhozobí. Pražská zoo v Troji je jedinou zoo v Evropě, kde je možné pozorovat oba druhy kognů.

Větší kogny dlouhozobé jsme chovali již v minulosti, v roce 1979 jsme dokonce dosáhli prvního odchovu v evropských zoo. Znovu mohou tento historicky významný druh návštěvníci v Zoo Praha vidět od roku 2019 v zrekonstruovaných historických voliérách. Rod Enicognathus zahrnuje pouze dva druhy, proto doplnění o kognu jižního je jakýmsi ucelením chovu těchto vzácně chovaných druhů papoušků,“ uvedl kurátor ptáků v pražské zoo Antonín Vaidl.

Kognové pocházejí z Jižní Ameriky

Kognové jsou papoušci, jejichž domovinou je Jižní Amerika. Žijí zvláště v horských oblastech And v Chile a v Argentině. Kogna jižní obývá v porovnání s ostatními papoušky nejjižněji položená území. Setkat se s těmito ptáky tak lze až u Ohňové země. Menší papoušek tohoto druhu měří zhruba třicet centimetrů a váží okolo 160 gramů. Vyznačuje se olivovým nebo zeleným zbarvením, které doplňuje dlouhý červený ocas, modré temeno, červené břicho a krátký tmavý zobák. Papoušek dlouhozobý měří asi o deset centimetrů více než jeho menší příbuzný a jeho asi o 80 gramů těžší. Oba kognové se živí částmi rostlin.

Zoo v pražské Troji patří mezi turisticky nejnavštěvovanější místa v Česku. V červenci zoo podle mluvčí Lucie Dosedělové navštívilo 186 558 návštěvníků. V roce 2019 jich v prvním prázdninovém měsíci bylo téměř o 15 tisíc více. Loni do zahrady zavítalo 851 623 lidí, tedy kvůli pandemii covidu-19 o téměř 605 tisíc méně než v roce 2019. Zoo byla v důsledku protiepidemických opatření 114 dnů uzavřená pro veřejnost a v mnohé další dny roku byl provoz omezený.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Praha

Štítky ČR, příroda, zvířata, Praha, zoo, papoušek, ZOO Praha, Troja, Evropa, Jižní Amerika, Chile

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražské zoo lze pozorovat oba druhy kognů. Přibyli zde dva noví papoušci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.