Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na území metropole se loni vysadilo méně stromů než předchozí rok

Pracovníci Lesů hlavního města Prahy (LHMP) loni v lesích, které vlastní metropole, vysázeli 236 448 stromků. O rok dříve to přitom bylo 358 269. Pokles je dán tím, že na rozdíl od minulých let se výsadba soustředila spíše na existující lesy. V metropoli mírně poklesla aktivita kůrovce. O polovinu se však zvýšila těžba poškozených stromů. Lesníci v parcích a v ulicích vysadili 1153 stromů.

V Praze je 5000 hektarů lesů

V metropoli je zhruba 5000 hektarů lesů, městská příspěvková organizace se stará o zhruba 2900 hektarů. Od roku 2014 se podle zprávy tato rozloha zvýšila o 69 hektarů, které město založilo nebo přikoupilo. Zatímco v předchozích letech výsadba z větší části směřovala do nově zakládaných lesů, loni dvě třetiny sazenic putovaly do těch již existujících. Celkem LHMP loni ve stávajících lesích umístily 152 503 stromků, v nových jich bylo 83 945.

Z nových porostů lesníci loni založili les v krajinném parku Na Musile v Kunraticích, kam vysadili přes 54 tisíc sazenic. V Horních Počernicích organizace dokončila krajinný park V Ladech, kde na protihlukovém valu u dálnice D11 pracovníci vysadili 15 700 stromků. Dále pražští lesníci 16 720 sazenicemi zalesnili pole u Vinořského potoka a novou výsadbou čítající 3500 stromků spojili lesíky v lesoparku Letňany. Z celkové výsadby téměř polovinu stromků tvořil dub, následovaly buk, lípa, jedle, borovice a modřín.

Kůrovec se nejvíce objevil v Kunratickém lese nebo v Divoké Šárce

I v hlavním městě je v důsledku klimatických změn problémem kůrovec, i když podle organizace jsou pražské porosty druhově pestré a smrk tvoří jen šest procent stromů. Nejvíce se škůdci podle LHMP objevují v Kunratickém lese, v Modřanské rokli, v Divoké Šárce a v Milíčovském lese.

Začátkem loňského roku byl podle zprávy výskyt škodlivého hmyzu díky chladnějšímu počasí a většímu množství srážek nižší, koncem jara se však vyrojil. Lesníci v rámci boje proti šíření kůrovce zvýšili těžbu zasažených dřevin, a to o 45 procent oproti předchozímu roku.

To se projevilo i na celkové těžbě, která se podle organizace meziročně zvýšila o 28 procent. Zatímco při nahodilé těžbě kůrovcem zasažených stromů lesníci získali 11 875 kubíků dřeva, při plánované obnově porostů to bylo 427 kubíků.

Součástí boje proti kůrovci je i instalace pastí – takzvaných lapačů – kterých lesníci nainstalovali 127. Další metodou jsou pokácené stromy, které mají hmyz nalákat, a následně po odstranění kůry jeho vajíčka a larvy uhynou. Těchto „lapáků“ loni lesníci využili 218.

Lesníci vysadili 1153 nových stromů

Kromě lesních porostů se LHMP starají také o pět velkých parků, vybraná uliční stromořadí a památné stromy. V parcích podle zprávy organizace vysadila 1153 stromů, což zahrnuje nové výsadby i výměnu uhynulých dřevin. Například na Dívčích hradech lesníci vysadili 443 stromů, ve Stromovce 254, na Petříně a v zahradě Kinských 73 a v ulicích 244 stromů.

Současné vedení Prahy schválilo plán, podle kterého město do roku 2026 vysadí milion stromů. Nejvíce jich bude právě v lesích na okrajích Prahy, rozšiřovat by se však měly i parky v širším centru a přibývat uliční aleje. Výsadba nových stromů v ulicích nicméně může být z technických i jiných důvodů problematická, například radnici Prahy 3 se loni nepodařilo prosadit alej do projektu rekonstrukce Koněvovy ulice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lesy hlavního města Prahy

Štítky ČR, příroda, správa, Praha, lesy, zeleň, strom, les, kůrovci, Lesy hl. m. Prahy, těžba, Divoká Šárka, Kunraticko-michelský les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na území metropole se loni vysadilo méně stromů než předchozí rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.