Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prostranství na Kavčích horách by mělo dostat název po hlasatelce Kamile Moučkové

Název po loni zesnulé televizní a rozhlasové hlasatelce Kamile Moučkové by měl dostat prostor u pražského sídla České televize (ČT) na Kavčích horách. Požaduje to spolek s názvem Pojďme dál v čele s předsedou Petrem Kutílkem. Ten také zaslal podnět pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti), aby se místo po legendární Moučkové, která byla tváří protiokupačního vysílání v srpnu 1968, pojmenovalo. Spolek k tomu na svých stránkách zveřejnil také petici.

Moučková vysílala, i když na ni mířily samopaly sovětských vojáků

Po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa, od kterého dnes uplynulo 53 let, se Moučková podílela na televizním vysílání o invazi až do vypnutí vysílačů, i když na ni mířily samopaly sovětských vojáků. „Cílem pojmenování prostranství má být připomenout osobní statečnost Kamily Moučkové, vyjádřit úctu práci nezávislých médií, nezbytných pro existenci liberální demokracie a svobodné společnosti, a ostatně úctu k těmto hodnotám a památku této ženy, pokud možno, vetknout i do fyzického prostředí, ve kterém televize veřejné služby pracuje,“ uvedl Kutílek.

Spolek chce dát nový název prostranství mezi hlavní budovou ČT a budovou zpravodajství ČT na Kavčích horách. Na svých stránkách zveřejnil k iniciativě také petici. V minulosti spolek podle Kutílka stál za přejmenováním náměstí u ruské ambasády na památku Borise Němcova. Jméno po ruském opozičním politikovi zastřeleném v Moskvě v roce 2015 náměstí dostalo z rozhodnutí města loni v únoru. Petice ze přejmenování prostranství z předchozího názvu náměstí Pod Kaštany byla zveřejněna o čtyři roky dříve.

Spolek Pojďme dál chce připomenout hodnoty, na kterých je republika založena

Moučková po upálení Jana Palacha v lednu 1969 podporovala studentské protesty a musela kvůli tomu z televize odejít. Byla jednou z prvních signatářek Charty 77 a podílela se na jejím šíření. Do pádu komunistického režimu pracovala jako kantýnská či prodavačka. Po roce 1989 byla rehabilitována, pracovala v České televizi a v rádiu Svobodná Evropa. Zemřela loni v listopadu ve věku 92 let.

Zemřela Kamila Moučková. Legendární hlasatelka v srpnu 1968 vysílala, i když na ni mířily samopaly sovětských vojáků

Ve věku 92 let zemřela někdejší televizní a rozhlasová hlasatelka Kamila Moučková. Uvedla to včera na svém webu Česká televize (ČT). Moučková byla tváří protiokupačního vysílání v srpnu 1968, kdy statečně informovala až do vypnutí vysílačů o...

Cílem spolku Pojďme dál je podle Kutílka podpora a rozvoj liberální demokracie v Česku, připomínka hodnot, na kterých je republika založena, a jejich aplikace v aktuálních tématech. Na svém webu má spolek mimo jiné petici za udržení nezávislosti na Moskvě a za posílení demokratického právního státu v ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kamilamouckova.cz

Štítky ČR, historie, média, Praha, Moučková, Kamila Moučková, Česká televize, Kavčí hory, Petr Kutílek, petice, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Česko, Moskva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostranství na Kavčích horách by mělo dostat název po hlasatelce Kamile Moučkové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.