Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pražská Eifelovka slaví. Petřínská rozhledna nabízí unikátní výhledy na Prahu již 130 let

Fascinace pařížskou Eiffelovou věží stála u zrodu myšlenky postavit obdobnou vyhlídkovou věž i v Praze. S nápadem přišli členové Klubu českých turistů, kteří se v roce 1889 vypravili na světovou výstavu do Paříže. A jelikož v tomto případě od nápadu nebylo daleko k realizaci, mohli se již dva roky poté, 20. srpna 1891, první návštěvníci kochat pohledem na Prahu z nové Petřínské rozhledny.

Pětkrát nižší než Eifelovka

Oproti svému předobrazu, pařížské Eiffelovce, je Petřínská rozhledna pětkrát nižší. I to ale stačí k tomu, aby ze svého ochozu ve výšce 51 metrů nad zemí nabídla jedno z nejkrásnějších pražských panoramat.

Klub českých turistů se rozhodl Prahu obohatit o rozhlednu k příležitosti konání Jubilejní zemské výstavy. Založil Družstvo rozhledny na Petříně, které začalo shromažďovat potřebný kapitál. Členové spolku zároveň přesvědčili magistrát, aby pro vyhlídkovou věž poskytl pozemek a podpořil související projekt lanové dráhy.

Podle původních představ měla rozhledna vyrůst na horní hraně petřínského svahu v ose řetězového mostu přes Vltavu (předchůdce současného mostu Legií). V těchto místech však z Petřína vybíhá úzký hřeben, který se pro stavbu nehodil. Proto dostala přednost méně spektakulární, ale praktičtěji situovaná parcela v blízkosti kostela svatého Vavřince.

Vypracování projektu bylo svěřeno inženýrům Františku Prášilovi a Juliu Součkovi. Pod jejich vedením vznikl plán 60 metrů vysoké ocelové věže s půdorysem ve tvaru osmiúhelníku. Horní ochoz měl podle všech předpokladů poskytnout výhled nejenom na přilehlou Malou Stranu, Pražský hrad, Strahov a Nové Město, ale i na vzdálené hory Kleť, Milešovku či Sněžku.

Stavět se začalo v březnu 1891

Zemní práce v místě budoucí rozhledny zahájili dělníci v polovině března 1891. Jako časově nejnáročnější se ukázala být stavba podzemních technických prostor a pavilonu s restaurací. Teprve po jejich hrubém dokončení bylo možné začít s montáží samotné věže, kterou dodala Pražská mostárna. Příhradová konstrukce z kladenské oceli rostla jako z vody, takže už na konci července byla zkolaudována.

Půvabný panoramatický výhled na Prahu a její okolí přilákal několik set zvědavců ještě před oficiálním otevřením rozhledny 20. srpna 1891. Cestu k ještě ne úplně dokončené vyhlídkové věži jim usnadnila nově postavená lanová dráha z Újezdu, která byla zprovozněna o měsíc dříve než rozhledna.

Podle Hitera rozhledna kazila výhled z Pražkého hradu

Petřínská rozhledna se záhy stala oblíbeným turistickým magnetem, kterým zůstává dodnes. Moc však nechybělo, a její osud mohl být na konci 30. let minulého století zpečetěn. Když v březnu 1939 navštívil okupovanou Prahu nacistický vůdce Adolf Hitler, měl vyjádřit přání, aby rozhledna zmizela, protože prý kazí výhled z Pražského hradu.

Diktátor padl, rozhledna zůstala. Ani tak ale neměla úplně vyhráno. Počátkem 50. let totiž padla do oka technikům, kteří připravovali spuštění televizního vysílání v metropoli. Kvůli instalaci vysílací techniky bylo nutné zrušit výtah a uzavřít nižší ze dvou vyhlídkových kabin. Nejviditelnější změnou ale bylo sejmutí královské koruny s vlajkovou žerdí, kterou na vrcholku stavby nahradil nástavec s anténami.

Instalace vysílače odstartovala úpadek Petřínské rozhledny. Zub času, neúprosně nahlodávající železnou konstrukci i obě točitá schodiště, způsobil, že stavba musela být na konci 70. let uzavřena. Neutěšená situace trvala až do roku 1991, kdy byla „pražská Eiffelovka“ po nezbytných opravách zpřístupněna u příležitosti Všeobecné československé výstavy. O osm let později se petřínská rozhledna dočkala generální rekonstrukce, díky níž se opět zaskvěla v plné kráse.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, rekreace, stavby, 20. srpna, rozhledna, Praha, Petřín, Petřínská rozhledna, Eiffelova věž, Klub českých turistů, Světová výstava, Paříž, Adolf Hitler, František Prášil, Všeobecná československá výstava, Pražský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská Eifelovka slaví. Petřínská rozhledna nabízí unikátní výhledy na Prahu již 130 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.