Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Herečka Simona Stašová jako patronka Akce cihla přišla podpořit jejich prodej do ulice Na Příkopě

Také letos se v ulici Na Příkopě prodávají pomalované a popsané cihly, které mají podpořit důstojné bydlení a život lidí s mentálním postižením. V pondělí 16. srpna přišla prodej a letošní ročník Akce cihla podpořit dlouholetá patronka sbírky oblíbená herečka Simona Stašová. Na stánku ji lidé mohli zahlédnout od 16 do 17 hodin.

Simona Stašová je patronkou sbírky již od roku 2005 a za tu dobu se pravidelně účastní s ní spojených akcí na benefičních stáncích s cihlami. Herečka také podporuje lidi s mentálním postižením a odehrála také již řadu benefičních představení. Na to následující se lidé budou moci těšit již v únoru příštího roku, kdy se spolu s Petrem Nárožným objeví v divadelní inscenaci s názvem Poslední ze žhavých milenců.

Lidé si mohou koupit také virtuální cihlu

Akce cihla je celostátní benefiční sbírka a osvětová kampaň, která podporuje moderní sociální služby pro lidi s mentálním postižením. Letošní ročník je již 22. v pořadí a každoročně se tato akce těší podpoře ze strany známých osobností. Herci či zpěváci se na hodinu promění v prodejce cihel a lidé se s nimi mohou setkat u stánku v ulici Na Příkopě. Již 7. září se prodejcem stane také další dlouholetý patron sbírky houslista Jaroslav Svěcený.

Herečka také několikrát navštívila Chráněná bydlení nebo sociálně terapeutickou dílnu ve Slapech či sociální podnik v Davli. „Poznala jsem, že tito lidé mají svůj svět, který nás, majoritní populaci, může nesmírně obohatit. Někdy je prostě dobré se pozastavit, zamyslet se a spočinout“ říká herečka Simona Stašová. Sama si také vyzkoušela společné hraní s FaraBandem. Jedná se o hudební uskupení, které vzniklo na základě pravidelných muzikoterapií a je složené z klientů Chráněného bydlení Fara a které doprovázejí profesionální hudebníci.

Z důvodu nejistého výdělku se organizátoři rozhodli prodej cihel přesunout také do on-line světa. Lidé tak mohou sbírku podpořit jak fyzickou koupí cihly, tak celoročně zakoupením cihly virtuální na tomto odkaze. Více informací zájemci zjistí na faceboku celé akce.

Každá cihla je teď potřeba!

Podle koordinátorky sbírky Soni Cimalové organizátoři po roce plném nejistot vnímají letošní ročník jako výzvu. Benefiční sbírka Akce cihla startuje nejen v ulicích, ale také v on-line prostředí, kde si virtuální cihlu může koupit každý z bezpečí a pohodlí domova. Nicméně v srpnu se těšíme na viděnou u našeho stánku Na Příkopech,” říká koordinátorka Cimalová. Také herec David Kraus vyzývá veřejnost ke koupi virtuální cihly.

Poslední dva roky jsou díky covidu pro sbírku o dost těžší, právě proto, že lidí po ulicích nechodí tolik. Budeme moc rádi, když přijdete, podpoříte nás a jednu cihlu si na Příkopech pomalujete. Můžete nás podpořit i koupí e-cihly, kdy si cihlu zakoupíte virtuálně a nemusíte ani nikam chodit. Každá cihla je teď potřeba!” uzavřel David Kraus.

Benefiční sbírku koordinuje nezisková organizace Portus Praha, která vznikla v roce 2001. Původně pražskou sbírku se díky organizaci podařilo expandovat také do dalších měst po celé republice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Portus Praha

Štítky Simona Stašová, společnost, Praha, Akce Cihla, Portus Praha, cihla, herec, bydlení, David Kraus, Petr Nárožný, Jaroslav Svěcený

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Herečka Simona Stašová jako patronka Akce cihla přišla podpořit jejich prodej do ulice Na Příkopě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.