Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ulice pojmenovaná po vynálezci nebo po bývalé ministryni. Nový název letos dostalo již patnáct ulic v metropoli

V Praze dostalo od začátku roku 2021 nový název již patnáct ulic. Dalších šest pak bylo pojmenováno již existujícím názvem, když byly prodlouženy stávající komunikace. Od letoška má Praha 10 navíc park Jiřího Koláře a ostrov mezi Prahou 6 a Prahou 7 již nese oficiálně název Císařský.

Ulice připomínající německé antinacisty nebo ministryni Dagmar Burešovou

V Praze je od začátku roku 2021 hned několik veřejných prostranství, která nesou jména po významných domácích i zahraničních osobnostech. Třeba v Praze 4 najdeme ulici, která je pojmenována po českém puškaři a vynálezci Sylvestru Krnkovi. Již v roce 2012 podalo návrh na jeho připomenutí občanské sdružení věnující se právě Krnkovu odkazu.

Podněty k pojmenování nových ulic mohou přicházet od různých navrhovatelů. Jde například o občany, školy, stavební firmy, spolky nebo městské části. Návrhy nejprve projedná radnice příslušné městské části. Po schválení zastupitelstvem jsou pak tyto návrhy postoupeny k posouzení Komisi Rady hlavního města Prahy místopisné a nakonec jsou ke schválení předloženy městské radě.

Tři ulice, které názvem připomínají trojici německých antinacistů, členů organizace Bílá růže, přibyly v Čakovicích. Nesou jména popravených z roku 1943, a to Sophie Schollové, Schollova a Kurta Hubera.

Na návrh Junáka – českého skauta dostala jedna z ulic v Praze 3 název po advokátce matky Jana Palacha a disidentů i bývalé ministryni spravedlnosti, Dagmar Burešové. Ta zemřela v roce 2008. Od února má v Praze 13 svou ulici také závodník Ferrari nebo hudebník Ferdinand Havlík.

Metropole také upravila název Zemanovy ulice v Kolodějích. Ta teď nově nese označení Karla Zemana. Změna názvu byla provedena na základě žádosti městské části, a to s odůvodněním, aby nedocházelo k záměně jména českého filmového režiséra a výtvarníka s jinými nositeli tohoto příjmení.

Park Jiřího Koláře i Trojská lávka

Na návrh Klubu českých a slovenských spisovatelů byl letos také nově pojmenován park v Praze 10, a to po Jiřím Kolářovi. Nově postavený most přes Vltavu nese z iniciativy Komise Rady hlavního města Prahy místopisné název Trojská lávka. Rovněž dávno mezi lidmi vžitý název Císařský ostrov se stal konečně oficiálním.

Komise letos nemusela zatím řešit žádné kuriózní návrhy, kterým by bylo obtížné vyhovět. Již dříve však dorazily návrhy na pojmenování pražských ulic například po slavném kouzelníkovi Harry Potterovi.

Od ledna do konce července 2021 tak bylo nově pojmenováno patnáct nových ulic, jeden park, lávka a ostrov. Vznik těchto ulic souvisel zejména s výstavbou rodinných nebo bytových domů. Tři z těchto nově pojmenovaných komunikací ale již dávno existovaly a název získaly z důvodu zlepšení orientace v lokalitě. Jde o ulice Malá Slavonická, Sklenářská a Ke Hrachovce.

Název ulice nesmí být duplicitní a nesmí nést označení dosud žijící osoby

V případě pojmenování nových ulic existují dvě omezení, která jsou daná zákonem. Název nesmí být duplicitní a pokud se jedná o pojmenování po nějaké osobnosti, tak se nesmí jednat o člověka dosud žijícího. Při posuzování nových pojmenování se rovněž přihlíží k tomu, aby nové názvy korespondovaly s již existujícími v dané lokalitě, aby měly logické opodstatnění. V případech návrhů cizích jmen jsou posuzovány i z hlediska výslovnosti, svou roli hraje i souvislost názvů s historií místa a podobně.

Přehled veřejných prostranství, která získala oficiální název v období od ledna do července 2021:
Praha 3: Dagmar Burešové; Praha 4: Krnkova; Praha 6/MČ Praha 7: Císařský ostrov; Praha 7/MČ Praha-Troja: Trojská lávka; Praha 9: Piskáčkových, Hindlova; Praha 10: park Jiřího Koláře; Praha 12: Sklenářská; Praha 13: Ferrariho, Havlíkova; Praha 19: Ponikelská; Praha-Čakovice: Sophie Schollové, Schollova, Kurta Hubera; Praha-Klánovice: Radíkovická; Praha-Koloděje: Karla Zemana; Praha-Libuš: Malá Slavonická; Praha-Troja: Ke Hrachovce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Praha, ulice, názvy, 2021, označení, správa, Jiří Kolář, Dagmar Burešová, Císařský, Karel Zeman, městská část, Kurt Huber, Ferrari, Ferdinand Havlík, Harry Potter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulice pojmenovaná po vynálezci nebo po bývalé ministryni. Nový název letos dostalo již patnáct ulic v metropoli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.