Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Slavnostního zahájení Prague Pride se zúčastnily stovky lidí. Radost jim nezkazil ani déšť

V pondělí večer byl slavnostně zahájen festival na podporu LGBT+ komunity Prague Pride. Už ráno primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyvěsil duhovou vlajku na budovu Nové radnice, dnes večer promluvil přímo na Střeleckém ostrově, kde vznikla festivalová vesnička. Festival Prague Pride má za cíl přiblížit život leseb, gayů, bisexuálů a translidí (LGBT+). Jedenáctý ročník přehlídky nabídne 135 kulturních, zábavních a vzdělávacích akcí se společným tématem coming out. Tradiční průvod Prahou se kvůli covidu-19 letos nekoná. Od účasti na dnešním slavnostním zahájení zájemce neodradil ani silný déšť.

Festival Prague Pride je tu pro každého

„Festival Prague Pride je tu pro každého. Věřím, že náš bohatý program osloví jak návštěvníky z řad LGBT+ lidí, tak i široké veřejnosti. Od pondělí do neděle si na své mohou přijít jak milovníci a milovnice umění, tak lidé, kteří se chtějí vzdělávat nebo prostě jen bavit," uvedl dnes ředitel festivalu Tom Bílý.

Tématem festivalu se stal coming out, tedy odhalení své menšinové sexuální orientace a genderové identity jiným lidem. Podle organizátorů akce se ke své menšinové sexuální orientaci v Česku otevřeně hlásí asi 18 procent LGBT+ lidí. V rámci letošního ročníku festivalu se proto podle jeho ředitele "bude o coming outu hovořit". Cílem je zprostředkovat většinové společnosti osobní zkušenosti pozvaných hostů se svěřením se svým blízkým nebo oznámením veřejnosti a osoby s menšinovou orientací k případnému coming outu inspirovat. Probírat se budou rovněž specifika coming outu například u seniorů, lidí žijících s HIV nebo u Romů.

Dnes začíná festival Prague Pride. Duhová vlajka je na radnici i tramvajích

V Praze dnes začíná festival pro LGBT+ komunitu Prague Pride. Doplní ho také filmový a divadelní festival. Pražská radnice ráno vyvěsí duhovou vlajku jako symbol komunity. S podobným gestem přišel i dopravní podnik, který na některé linky vyslal...

Duha, kam se podíváš

Praha podpořila festival 650 tisíci korunami. „Podporou tohoto festivalu Praha ukazuje nejenom to, že jsme tolerantní k odlišnostem a že respektujeme lidi takové, jací jsou, ale v širším smyslu tím ukazujeme i na univerzalitu lidských práv," uvedl primátor Zdeněk Hřib, který dnes večer slavnostně zahájil festival přímo na Střeleckém ostrově. Zmínil rovněž to, že v minulých letech se Praze podpora festivalu ekonomicky vrátila díky vyššímu počtu turistů ve městě, kteří na akci přijeli z jiných českých měst a obcí nebo ze zahraničí.

Dnešního slavnostního zahájení na Střeleckém ostrově se účastní stovky lidí, kterým radost nezkazil ani poměrně silný déšť. Motiv duhy je dnes v Praze viditelný na mnoha místech. Duhovými vlajkami jsou dnes ozdobeny tramvaje na lince číslo 17. Barvami duhy dnes bude nasvícená také Petřínská rozhledna. U budovy magistrátu je nově umístěný také duhový přechod.

Festivalová vesnička na Střeleckém ostrově

Lidé mohou plánované koncerty, vystoupení, výstavy, vernisáže queer umění, kino, pikniky a debaty navštívit ve festivalové vesničce na Střeleckém ostrově, na nádvoří Kasáren Karlín a v prostorách organizace Život 90 v ulici Karolíny Světlé. Většina akcí je zdarma nebo za dobrovolný příspěvek.

Zájemci se mohou těšit rovněž na on-line vysílání. Přes internet bude možné zhlédnout například besedu s neslyšícími zástupci LGBT komunity na téma coming out nebo debatu o dopadech covidového roku na duševní zdraví členů queer komunity.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky menšiny, homosexuálové, festival, zahájení, Prague Pride, Praha, LGBT, slavnostní zahájení, Střelecký ostrov, komunita, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Karolina Světlá, umění, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

Tato duhová taškařice, pro malou skupinu lidí, stojí poměrně dost peněz. Bylo by lepší nezdražovat jízdné, to by ocenili všichni Pražané a nejen ti. Pod pirátskou vlajkou se jen zdražuje. Nejprve to bylo nehorázné navýšení daně znemovitosti, pak parkování, nyní je to jízdné. Co ještě přijde? Vedení radnice neumí asi dobře hospodařit, když musí stále postihovat občany Prahy, kteří již tak mají v Praze drahé životní podmínky. Trochu mne děsí, jak by to vypadalo v naší zemi, kdyby tomu veleli Piráti.

Úterý, 3. srpna 2021, 09:46Odpovědět

Slavnostního zahájení Prague Pride se zúčastnily stovky lidí. Radost jim nezkazil ani déšť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.