Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V botanické zahradě je výstava jedovatých pokojovek. Způsobují záněty spojivek a tvorbu puchýřů

Monstery, diefenbachie, filodendrony a další jedovaté pokojové rostliny představí ve svém tropickém skleníku Fata Morgana botanická zahrada hlavního města. Výstavu nazvanou Nechte jedy na pokoji! budou moci zájemci navštívit od pátku 23. července do neděle 12. září. Expozice je součástí Jedovaté sezony, která je hlavním tématem výstav v trojské zahradě v tomto roce. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí zahrady Michaela Bičíková.

Puchýře i záněty spojivek

„Málokdo tuší, kolik jedovatých rostlin doma má. Návštěvníky nechceme děsit, ale spíše je v rámci naší Jedovaté sezony s těmito rostlinami seznámit a poradit jim, jak je pěstovat a jak s nimi zacházet tak, abychom neublížili ani jim, ani sami sobě," uvedl ředitel zahrady Bohumil Černý.

Návštěvníci tak například zjistí, že šťáva z filodendronů, monster a dalších rostlin z čeledi áronovitých může při styku s lidskou kůží nepříjemně pálit a také způsobit puchýře. Podobnou sílu mají pryšce, mezi něž se řadí i vánoční hvězda. Zvláště nebezpečné je podle kurátorek trojské botanické zahrady Romany Rybové a Kláry Lorencové to, když šťáva z áronovitých rostlin nebo mléko z pryšců zasáhne oko. Hrozí potom těžké záněty spojivek. „Při manipulaci s těmito rostlinami je ideální mít na sobě pořádné gumové rukavice, speciálně pokud říznete do diefenbachie, která je z běžných áronovitých pokojovek nejnebezpečnější," dodala Rybková.

Co Maryša ještě neznala

Trojská botanická zahrada byla založena v roce 1969. Přes 20 let ji veřejnost mohla navštívit pouze ve dnech otevřených dveří. Celoročně přístupná je od srpna 1992. Jedná se o příspěvkovou organizaci hlavního města. V 90. letech do správy získala vinici sv. Kláry. Skleník Fata Morgana je otevřený od června 2004. Expozice se rozkládají na 1800 metrech čtverečních. Obvykle jej ročně navštíví zhruba 100 tisíc lidí.

Jedovaté rostliny lze obdivovat i v dalších částech zahrady. V Ornamentální zahradě jsou do konce října k vidění rostliny, které jsou významnými zdroji léčivých látek, ovšem při nevhodném dávkování nebo způsobu použití se mohou stát nebezpečným jedem. Patří mezi ně náprstník, bolehlav, rulík nebo skočec. V expozičním prostoru Svět sukulentů je nyní výstava s názvem Co Maryša ještě neznala. Ta se soustřeďuje zvláště na jedovaté cykasy a lidé ji mohou navštívit do 5. září.

Zahrada se v rámci Jedovaté sezony snaží informovat návštěvníky mimo jiné o tom, co mají dělat v případě otravy a jak takové otravě předejít. Nejvýznamnější skupiny jedovatých rostlin představuje nová publikace Průvodce Jedovatou sezónou a 18 informačních panelů v zahradě. K tématu se vázala i letošní výstava exotických motýlů, která se soustřeďovala na jedovaté druhy, nebo výstava sukulentů.

Botanická zahrada je otevřena denně od devíti hodin ráno do sedmi hodin večer, skleník Fata Morgana s výjimkou pondělí rovněž. Dospělá osoba zaplatí za vstupenku 100 korun, děti, studenti a senioři mají vstupné zlevněné. Vstupenky lze koupit na pokladnách při vstupu do areálu nebo předem přes web zahrady.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Botanická zahrada Praha

Štítky příroda, výstava, Praha, botanická, botanická zahrada, zahrada, zánět spojivek, rostliny, Fata Morgana, jedovatá rostlina, hlavní město, jed, skleník, diffenbachie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V botanické zahradě je výstava jedovatých pokojovek. Způsobují záněty spojivek a tvorbu puchýřů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.