Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lánský zámek je sídlem prezidentů již sto let. K jubileu se po rekonstrukci otevřel kostel Nejsvětějšího Jména Ježíš

Dnes je tomu přesně sto let, kdy tehdejší československý stát odkoupil zámek v Lánech od rodiny Fürstenberků. Tehdejší prezident Tomáš Garrigue Masaryk jej pak začal využívat jako své letní sídlo. Od 15. července 1921 je tedy lánský zámek letní rezidencí československých a později českých prezidentů. Právě k dnešnímu významnému jubileu se v Lánech veřejnosti po dvou letech otevřel kostel Nejsvětějšího Jména Ježíš, který se nachází v bezprostřední blízkosti zámku a je s ním z východu propojen krytou chodbou. V posledních dvou letech prošel kostel historicky svou největší rekonstrukcí. Ta vyšla na 53 milionů korun.

Nejvýznamnější rekonstrukce kostela

V případě kostela Nejsvětějšího Jména Ježíš se jedná o nejvýznamnější a nejnákladnější rekonstrukci, kterou kdy tato stavba prošla. Došlo ke kompletní opravě, která zahrnovala jak vnitřní prostory, tak opravy fasád a střechy, včetně věže nebo věžních hodin.

Byla zde položena nová podlaha, zrestaurován mobiliář a zajištěna regulace větrání, které výrazně zlepší mikroklima uvnitř kostela. Upravoval se ale také terén okolo budovy, který se snížil na původní úroveň,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor.

Dřevěná výzdoba kostela i unikátní varhany

Podle Jana Všetečky, jednatele brněnské společnosti Archatt, která rekonstrukci kostela realizovala, je kompletní oprava kostela výjimečnou událostí i pro stavaře. Na tiskové konferenci dnes uvedl, že se kromě úprav interiéru a exteriéru provedla také kompletní nová instalace elektrozabezpečení požární signalizace. Nejvíce práce měli restauratéři s interiérem stavby.

Nejvíce práce byo provedeno v interiéru kostela, kde byla demontována většina dřevěných prvků, protože v kostele není výzdoba soch a oltářů štuková, ale právě dřevěná. A všechny tyto prvky byly napadeny červotočem. Některé lavice či sochy byly kvůli tomu ozařovány mikrovlnami přímo na místě, zbytek se odvážel do specializovaných radiačních komor,“ uvedl Jan Všetečka ze společnosti Archatt.

Kompletní restaurování interiéru zahrnovalo sochařskou výzdobu, oltářní obrazy, štuky i malované vitráže. Kromě toho došlo také k rekonstrukci unikátních varhan firmy Walcker z roku 1869. „Varhany byly rozloženy, jejich skříň byla ozářena a došlo k restaurování povrchů. V dílně pak byly kompletně repasovány a sestaveny zpět do původní podoby,“ dodal Všetečka. V případě unikátních varhan se jedná o jediný nástroj této firmy v České republice.

Dohromady bylo pro lánský kostel restaurováno 58 obrazů a sochařských prací, 11 truhlářských prací a 64 kovových předmětů.

Lánské Jezulátko

Jednou z dalších zajímavostí lánského kostela je restaurovaný obraz Lánského Jezulátka od malíře Josefa Vojtěcha Hellicha. „Na rozdíl od Pražského Jezulátka, které má bohaté šatičky, je to lánské vyobrazeno v obyčejných šatičkách. Na obraze je k vidění také lánský park a zámek, a to v podobě, jak vypadal ještě před svou poslední velkou rekonstrukcí,“ uvedla vedoucí hradních průvodců Veronika Seidlová.

Také místní farář Martin Janata dodává, že rekonstrukce kostela je velmi exkluzivní a žádný jiný ze třinácti kostelů v jeho farnosti není takovým způsobem zrekonstruovaný.

Na první pohled vidím, že to je velmi exkluzivně restaurované. Vše je tady moderní technologie, což je něco, co v církevních podmínkách nikdy nemůžeme dosáhnout. Mám tak radost, že je tento kostel takovým krásným bonbonkem mé farnosti,“ řekl Martin Janata pro Pražskou Drbnu.

Víkendové prohlídky i první bohoslužba

O víkendu 17. a 18. července budou moci návštěvníci zavítat na mimořádné komentované prohlídky. Ty se budou věnovat jak historii lánského zámku, tak samotnému kostelu. Prohlídka bude trvat zhruba čtyřicet minut a bude stát padesát korun. V sobotu bude mít veřejnost možnost přijít od 10 do 17 hodin a v neděli pak od 10 do 14 hodin, jelikož v neděli od 15 hodin se do kostela vrátí také nedělní bohoslužba pod taktovkou pana faráře Martina Janaty.

Kostel bude otevřený i po víkendu, a to ve středu, ve čtvrtek, v sobotu a v neděli od 10 do 18 hodin, což je ve stejnou dobu jako lánský zámecký park. Zde je od června k vidění panelová výstava o slovinskému architektu Jože Plečnikovi.

Výstavu o architektu Plečnikovi zahájila v Lánech slovinská velvyslankyně Strniša

Výstavu o slovinském architektu Jože Plečnikovi zahájila ve čtvrtek 10. června v Lánech slovinská velvyslankyně v Česku Tanja Strniša. Od chvíle, kdy začal architekt působit na Pražském hradě, letos uplyne přesně sto let. V roce 1921 rovněž...

Pokud si návštěvníci zakoupí okruhovou vstupenku na Pražský hrad, mohou rovněž bezplatně zavítat i do lánského zámeckého parku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Lány, prezident, zámek, výročí, kostel, kostel Nejsvětějšího Jména Ježíš, Zámek Lány, rekonstrukce, Tomáš Garrigue Masaryk, Československo, varhany, Archatt, Jože Plečnik, Josef Hellich, Pražský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lánský zámek je sídlem prezidentů již sto let. K jubileu se po rekonstrukci otevřel kostel Nejsvětějšího Jména Ježíš  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.