Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Boty nebo mobil za očkování. Na nádraží se první den nechalo očkovat 240 lidí, na Chodově 600

V nákupním centru na pražském Chodově, kde není nutné se registrovat předem, se první den nechalo očkovat proti covidu-19 více než 600 lidí. Uvedla to Markéta Šenkýřová, mluvčí Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), který očkovací centrum zřizuje. Ve druhém v pondělí otevřeném centru na hlavním nádraží to bylo 240 lidí, uvedli na twitteru zástupci Chytré karantény. V následujících dnech by měla být otevřena další centra na nádražích, zejména v krajských městech nebo v místě dopravních uzlů.

Fronta na očkování

Už na otevření obou center v pondělí ráno čekalo několik desítek zájemců, zájem neustává ani dnes. Na hlavním nádraží se táhne ve vstupní hale dlouhá fronta. Podle denních dat o očkování z dnešního rána vakcínu Johnson & Johnson, kterou na hlavním nádraží podávají, dostalo v pondělí v metropoli 129 osob. Zřejmě tak někteří očkovaní ještě nejsou dohlášení. Celkem bylo v Praze v pondělí očkováno téměř 18 tisíc lidí. V celé zemi přes 91 tisíc.

Na Chodově se mohou nechat očkovat lidé starší 16 let. Tamní centrum je otevřeno každý den od deseti hodin dopoledne do osmi hodin večer v pracovní dny a do sedmi hodin večer o víkendu. Aplikují tam vakcínu Pfizer/BioNTech, které se podávají dvě dávky. Na nádraží je otevřeno od sedmi ráno do sedmi večer. Zdravotníci tam očkují jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson.

V Praze se dnes otevřela dvě nová očkovací centra. Lidé zde dostanou vakcínu bez registrace

Dvě nová očkovací centra, kde lidé dostanou vakcínu bez registrace, se dnes otevírají na pražském hlavním nádraží a v OC Chodov. V prvním zmiňovaném dostanou dospělí zájemci látku od firmy Johnson & Johnson, které stačí jen jedna dávka. V OC...

Za očkování mobil nebo boty

Jako motivaci zejména pro mladší věkové skupiny, kde je proočkovanost zatím nízká, zkouší ministerstvo zdravotnictví losování o ceny. Jednou za týden bude z očkovaných vylosován výherce mobilního telefonu, denně se bude losovat o tenisky nebo poukaz na herní platformu.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) dnes ve Sněmovně řekl, že se možnost očkování na daných místech osvědčila. „Okamžitě jsme začali jednat se Správou železnic, aby připravila podobná očkovací centra v dalších městech," poznamenal. Během následujících hodin by mělo být představeno další nádraží, kde bude možné se očkovat bez registrace, dodal.

V Praze se začali očkovat přímo v terénu lidé bez domova

Hlavní město začalo očkovat proti koronaviru lidi bez domova, a to přímo v místech, kde se zdržují. Metropole při tom spolupracuje s organizacemi Armáda spásy, Naděje a Drop In. Pilotní očkovací místo pak vzniklo i pod Libeňským mostem....

Správa železnic hledá další vhodná místa

Správa železnic k tomu sdělila, že nyní vytipovává vhodná místa napříč celou republikou. „Technické možnosti zřízení očkovacích center prověřujeme především na nádražích v krajských městech, kromě nich se v jednotlivých regionech zaměřujeme také na frekventované dopravní uzly," řekl mluvčí Dušan Gavenda. Konkrétní seznam prověřených lokalit bude podle něj mít správa ve středu. Podle zatím dostupných informací je pravděpodobné otevření dalších center například na nádražích Brno-Královo Pole, Ostrava hlavní nádraží, Hradec Králové hlavní nádraží nebo na nejfrekventovanějším nádraží ve Středočeském kraji v Kolíně.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) opakovaně uvádí, že nové případy, kterých v posledních dnech přibývá, je objevují zejména mezi mladými mezi 16 až 30 lety. Nejvíc se pozitivních testů zachytí v Praze, v pondělí to byla více než třetina celostátního počtu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky nákupní centrum, hlavní nádraží, koronavirus, očkování, Praha, Chodov, očkovací centrum, Institut klinické a experimentální medicíny, Twitter, Chytrá karanténa, Správa železniční dopravní cesty, Johnson & Johnson, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Boty nebo mobil za očkování. Na nádraží se první den nechalo očkovat 240 lidí, na Chodově 600  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.