Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Zoo Praha se narodila dvě mláďata pekariů Wagnerových. Celkem je v zahradě těchto zvířat jedenáct

V pražské zoologické zahradě se narodila dvě mláďata pekariů Wagnerových. Předtím se v trojské zoo narodilo osm těchto sudokopytníků, k jejichž příbuzným patří divoká prasata. Ve volné přírodě ohrožená zvířata chová zoo od roku 2016. Poprvé se je v Praze podařilo rozmnožit o tři roky později, čímž se Zoo Praha stala třetí evropskou zoo, která se tímto úspěchem mohla chlubit. V tiskové zprávě to dnes oznámila mluvčí zoologické zahrady v Praze Lucie Dosedělová.

O mláďata se starají všichni dospělí ve stádu

Zoo Praha patří mezi turisticky nejnavštěvovanější místa. Kvůli pandemii covidu-19 však zaznamenala úbytek návštěvníků. Loni do zahrady zavítalo 851. 623 lidí, tedy o téměř 605 tisíc méně než v roce 2019. Zoo byla v důsledku protiepidemických opatření 114 dnů uzavřená pro veřejnost a v mnohé další dny roku byl provoz omezený.

Mláďata jsou v pořádku a dobře prospívají. Návštěvníci je mohou vidět ve výběhu, když doprovázejí matku, nebo při odpočinku, kdy leží celá skupina doslova na hromadě, vzájemně se zahřívají a chrání,“ uvedl vrchní chovatel kopytníků v zoologické zahradě hlavního města Jan Marek. Dodal, že pekari je zvíře, které vykazuje velmi sociální a rodinné chování ve skupině. O mláďata narozená v zoo se tak podle chovatele nyní starají všichni dospělci ve stádu.

Mezinárodní svaz ochrany přírody (International Union for Conservation of Nature – IUCN) řadí pekariho Wagnerova mezi ohrožené druhy zvířat. V Evropě pekariho Wagnerova momentálně podle mluvčí Dosedělové chová devět institucí, v nichž se starají celkem o asi šedesát těchto zvířat. Pražská zoologická zahrada je domovem jedenácti z nich.

Pekari byl již v roce 1971 považován za vyhynulého

Ve volné přírodě obývá pekari Wagnerův, který je největším z druhů pekariů, jihoamerické tropické lesy a křovinaté oblasti. Tento býložravý savec měří v kohoutku okolo šedesáti centimetrů a váží zhruba třicet až čtyřicet kilogramů. Počet těchto zvířat se v jejich přirozeném prostředí trvale snižuje. Důvodem je zejména odlesňování, kdy se zvířaty obývané oblasti přeměňují na ranče. Podle Dosedělové se počet pekariů žijících v přírodě v současnosti odhaduje na maximálně několik tisíc jedinců. Mluvčí dodala, že zvíře bylo do roku 1971 považováno za vyhynulé. Poté však byla objevená populace pekariů na pomezí Argentiny, Bolívie a Paraguaye.

Záchranu pekariů podporuje zoologická zahrada hlavního města i v místě jejich přirozeného výskytu v oblasti Gran Chaca na hranicích Argentiny, Paraguaye, Bolívie a Brazílie. Zahrada posílá peníze rovněž na ochranu gaviála indického v Indii, supa mrchožravého na Balkáně či zpěvných ptáků na Jávě. Jedním z nejznámějších projektů zoo na ochranu ohrožených zvířat v divoké přírodě je projekt návratu koní Převalského do mongolské přírody, kdy pražská zoo do Asie odeslala přes tři desítky koní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Praha

Štítky ČR, příroda, zoo, Praha, pekari Wagnerův, ZOO Praha, zoologická zahrada, zahrada, Mezinárodní svaz ochrany přírody, Paraguay, Argentina, Bolívie, Jan Marek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Zoo Praha se narodila dvě mláďata pekariů Wagnerových. Celkem je v zahradě těchto zvířat jedenáct  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.