Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V pražské zoo se vylíhla ohrožená želva ostnitá

V pražské zoologické zahradě se vylíhla ohrožená želva ostnitá. Její rodiče získala zoo v roce 2002 ze zabavené zásilky z lodi v Hongkongu, která zvířata určená ke konzumaci převážela do Číny a Macaa. Zhruba tři týdny staré mládě váží nyní necelých padesát gramů a chovatelé o ně pečují v zázemí zahrady, uvedla mluvčí zoo Lucie Dosedělová.

Mládě želvy ostnité se podle chovatelů natolik liší od svých rodičů, že vypadá jako úplně jiný druh. „Zatímco dospělá želva ostnitá má krunýř hladký, mládě má na krunýři tři obranné linie ostnů. Samice totiž kladou běžně jen jedno vejce, a protože je mládě měkké a mohlo by být snadným cílem pro predátory, je jeho krunýř opatřen velmi špičatými ostny. Ty pak při dospívání mizí,“ uvedl kurátor plazů Petr Velenský.

Ohrožený druh kvůli hromadnému lovu

Želva ostnitá je ohroženým druhem, a to především kvůli hromadnému lovu pro maso. Ve volné přírodě žije samotářsky v horských potocích jihovýchodní Asie a nemá ráda horko. Při odchovu je vejce podle Velenského třeba uchovávat ve střídavé teplotě v rozmezí od 24 do 29 stupňů Celsia. Zárodek se vyvíjí skoro čtyři měsíce a při jakémkoli narušení optimálních podmínek odumírá.

Návštěvníci mohou tyto želvy sledovat v pavilonu šelem a plazů. Jde o mláďata z roku 2012, která jsou více zvyklá na přítomnost člověka. „Jejich rodiče chováme v naprostém klidu v zázemí pavilonu Indonéské džungle,“ dodal Velenský.

Záchranu dehydratovaných, hladových a často i zraněných želv ze zabavené zásilky v Asii organizovala v roce 2002 Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií. Části se ujala i pražská zoo, která v té době připravovala otevření pavilonu Indonéská džungle. Stala se první zahradou, které se podařilo tyto zachráněné jedince rozmnožit. Současné mládě je již osmým, které se od té doby v Troji vylíhlo.

V Hongkongu byla na konci roku 2001 zabavena zásilka deseti tisíce želv osmi druhů. Kdyby kontraband nebyl odhalen, skončily by želvy pravděpodobně na talíři čínských labužníků. Byly několik týdnů bez potravy i bez vody, napěchované v malém prostoru. Po úředních jednáních se podařilo najít nový domov v Evropě desetině ze zabavených zvířat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Praha

Štítky ČR, příroda, zoo, Praha, želva, ZOO Praha, Hongkong, karapax, pavilon, Macao, zahrada, Čína, Jihovýchodní Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražské zoo se vylíhla ohrožená želva ostnitá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.