Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Univerzita Karlova představila přípravy na dostavbu univerzitního Kampusu Albertov

Vedení Univerzity Karlovy (UK) včera novináře seznámilo s aktuálním stavem příprav na dostavbu univerzitního Kampusu Albertov. Plánují se zde dva objekty, takzvané Biocentrum a Globcentrum. Univerzita již dříve avizovala, že má jít o největší výstavbu UK v centru Prahy za posledních sto let. Kampus se připravuje již několik let a měl by stát 2,5 miliardy korun. Peníze na jeho výstavbu půjdou ze státního rozpočtu. Škola v uplynulých dnech získala podle svého mluvčího Václava Hájka pro obě chystané budovy územní rozhodnutí.

Stavět se mělo začít již loni na začátku roku

Nový kampus na Albertově se má stavět podle návrhu ateliéru Znamení čtyř, který vyhrál architektonickou soutěž. Univerzita s ním v roce 2017 uzavřela smlouvu na vytvoření projektové dokumentace a výkon inženýrské činnosti. Podle původního plánu se mělo začít stavět už loni v lednu až únoru a obě centra měla začít fungovat od roku 2022. Práce na projektu byly dosud ale pomalejší, než vedení školy původně předpokládalo.

Biocentrum a Globcentrum by měla sloužit jako vědecká pracoviště Matematicko-fyzikální, Přírodovědecké a 1. lékařské fakulty UK. Pracovat by v nich mělo asi 1200 lidí. Biocentrum se má věnovat poznávání živých systémů pro potřeby lidského zdraví, nových biotechnologií a ochrany biodiverzity. Výzkum v Globcentru se má zaměřit na jednotlivé aspekty globálních změn. Jde například o dynamiku klimatických změn, přírodní ohrožení a rizika nebo dynamiku šíření živočišných druhů i vegetace.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Přírodovědecká fakulta UK, Petr Jan Juračka

Štítky ČR, školy, stavby, Babiš, vysoké, Univerzita Karlova, Albertov, Václav Hájek, Praha, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Karlova představila přípravy na dostavbu univerzitního Kampusu Albertov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.