Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česko se rozloučilo s Popelkou. V Praze proběhlo veřejné rozloučení s Libuší Šafránkovou

, aktualizováno 25. června 2021, 19:54

Od desáté do čtrnácté hodiny se dnes mohli lidé rozloučit s herečkou Libuší Šafránkovou, která zemřela 9. června ve věku 68 let. Veřejné rozloučení probíhalo v kostele sv. Anežky na Spořilově v Praze. S oblíbenou českou herečkou se přišel rozloučit moderátor Aleš Cibulka nebo herec Jan Potměšil. Vzdát hold oblíbené princezně přišli také malí prvňáčci ze Základní školy Jižní v Praze 4. Venku bylo vytvořeno pietní místo a veřejnost může přidávat své podpisy také do kondolenční knihy. V šestnáct hodin začala smuteční mše, na které promluvili její herečtí kolegové a přátelé. „Ode dneška na noční obloze září nová hvězda. To Večernice se vrátila na oblohu,“ uvedl ve svém projevu herec Ondřej Vetchý.

Od desáté hodiny se dnes lidé mohli rozloučit s herečkou Libuší Šafránkovou. Veřejné rozloučení probíhalo v kostele sv. Anežky na Spořilově. V těsné blízkosti kostela se nacházela kondolenční kniha, kam lidé mohli psát své vzkazy. Nedaleko odtud bylo také pietní místo s fotkami Libuše Šafránkové a s množstvím svíček.

S Libuší Šafránkovou se přišla rozloučit řada známých tváří

S herečkou se dnes přišla rozloučit také řada známých tváří. Mezi prvními to byl například známý český moderátor Aleš Cibulka, který Drbně prozradil, jak sám na herečku vzpomíná. „Vzpomínám na ni jako asi všichni televizní diváci, ale i profesně jako moderátor. Dnes jsem si vlastně uvědomil, že si jako moderátor můžu psát do životopisu, že mi rozhovor poskytla Libuše Šafránková. To je velká odměna, jelikož přemluvit paní Libušku a získat si její důvěru byla velká odměna,“ řekl pro Pražskou Drbnu moderátor Cibulka.

„Libuška byla tím rodinným stříbrem“

Podle jeho slov byla Šafránková v tomto velmi skromná a hlídala si své soukromí. Cibulka také vzpomíná na dobu před lety, kdy se mluvilo o smyšlené kauze z natáčení Popelky. „Fascinovalo mě, jak český národ v té době povstal a toto nepřijal. Jakoby jednohlasně řekl: na Libušku nám nešahejte! A to je opravdu krásné, jak ona byla tím rodinným stříbrem. Když před lety proběhla celonárodní volba Hvězda mého srdce, tak paní Šafránková se stala nejoblíbenější českou herečkou všech dob,“ vzpomíná na Libuši Šafránkovou pro Pražskou Drbnu Cibulka.

S herečkou se dnes dopoledne přišel rozloučit také herec Jan Potměšil nebo herečka Jitka Sedláčková.

Rozloučit se přišli i prvňáčci ze Základní školy Jižní

Kromě dospělých fanoušků, přátel a kolegů se dnes s oblíbenou Popelkou přišly rozloučit i mladší ročníky. Vzdát hold své oblíbené princezně přišli třeba prvňáčci Fénixové ze Základní školy Jižní v Praze 4. Jejich paní učitelka Pražské Drbně řekla, že s dětmi již několikrát byla dávat kytičku na místo, kde Libuše Šafránková bydlela. „Když jsem viděla, jak se ty děti chovaly neskutečně při všech těch událostech, tak jsem si řekla, že dnes půjdeme i sem. Byly úplně nejhodnější snad kdy co byly. Děti přinesly i svíčky. A jak říká Zdeněk Svěrák: Děti by měly vidět pohřeb,“ řekla pro Pražskou Drbnu paní učitelka ze Základní školy Jižní Lenka Kabelová.

Podle ní děti Šafránkovou měly také moc rády, ve škole si například pouštěly Tři oříšky pro Popelku. Jak však učitelka doplnila, asi polovina dětí pohádku předtím neznala. „Tyto děti již mají jinou sortu pohádek, takže asi polovina pohádku neznala. Některé z dětí třeba nikdy neviděly Pyšnou princeznu nebo právě Tři oříšky, takže měly takovou premiéru,“ doplňuje Kabelová.

Velkoplošné obrazovky i přímý přenos smuteční mše v České televizi

Úderem druhé hodiny odpoledne se kostel pro veřejnost uzavřel a začal se připravovat na smuteční mši, která proběhla od čtyř hodin pouze v kruhu rodiny a nejbližších přátel zesnulé herečky. Lidé mohli mši sledovat na velkoplošných obrazovkách přímo u kostela nebo živě v České televizi.

Při slavnostní mši promluvili hereččini kolegové a přátelé a zazněla písnička v jejím podání. Po asi hodinu a půl trvajícím obřadu byla vynesena z kostela rakev za doprovodu liturgického průvodu a potlesku přihlížejících.

Libuši Šafránkové zazpívala na poslední cestu pěvkyně Gabriela Beňačková, modlitbu pronesla moderátorka Daniela Drtinová, která ji spojila i s modlitbou za všechny, kdo byli zasažení tornádem na jižní Moravě. V kostelních lavicích seděli kromě rodiny třeba Jiří Bartoška, Jan Kačer nebo Dagmar Havlová.

„Ode dneška na noční obloze září nová hvězda. To Večernice se vrátila na oblohu“

Na první setkání se Šafránkovou při natáčení filmu Babička vzpomínal herec Jan Hrušínský. „Lidí jako ona se rodí jako šafránu, mimořádných ve všech směrech. Jsem si jist, že Líba bude stále s námi, v našich srdcích vždycky bude. Bude tu dokonce pro mnoho dalších generací,“ řekl. Verše Jaroslava Seiferta ze sbírky Zápas s andělem přečetla zesnulé herečce Dagmar Havlová, která vzpomínala na jejich vzájemné přátelství trvající pět desítek let.

Další z hereckých partnerů Libuše Šafránkové, Ondřej Vetchý, řekl, že herečka vyvolávala v lidech dojem, že život musí být krásný, když existují taková něžná stvoření. V apelativním projevu uvedl, že osobnost Libuše Šafránkové měla sílu spojovat lidi a povzbuzovat je ke vzájemnému sblížení a toleranci. „Ode dneška na noční obloze září nová hvězda. To Večernice se vrátila na oblohu,“ připomněl její další filmovou roli.

Z playbacku zazněla písnička Andělé a andělíčci, kterou k televizním večerníčkům Šafránková nazpívala a v kostele ji doprovodili dětští zpěváci.

Zádušní mše a uložení na hřbitově se uskuteční 2. července v hereččiných rodných Šlapanicích u Brna.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky pieta, rozloučení, herečka, Libuše Šafránková, Praha, herec, kostel, Popelka, Česko, základní škola, Aleš Cibulka, noční obloha, Ondřej Vetchý, Jan Potměšil, Spořilov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko se rozloučilo s Popelkou. V Praze proběhlo veřejné rozloučení s Libuší Šafránkovou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.