Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vladislav Vančura, který se narodil před 130 lety, patří k nejvýznamnějším českým spisovatelům

Vladislav Vančura je jedním z nejvýraznějších českých spisovatelů 20. století. Autor románů Rozmarné léto či Markéta Lazarová se narodil před 130 lety, 23. června 1891. Prosadil se také jako filmový scenárista a režisér. Vančura je rovněž spjatý s meziválečnou avantgardou a ve svých prózách často experimentoval s formou nebo používal náročný jazyk. V roce 1942 jeho život předčasně skončil, a to když ho zavraždili němečtí okupanti.

Úspěšné převedení knih na filmové plátno

Rodák z Háje na Opavsku vystudoval medicínu, krátce provozoval lékařskou praxi, ale později se věnoval již jen umělecké a veřejné činnosti. V roce 1920 stál u zrodu seskupení mladých levicově orientovaných umělců Devětsil. Vančurovou románovou prvotinou byl Pekař Jan Marhoul (1924). Oběma Vančurovým neznámějším prózám Rozmarné léto (1926) a Markéta Lazarová (1931) se dostalo všeobecné známosti i díky jejich převedení na filmové plátno režiséry Jiřím Menzelem a Františkem Vláčilem.

Mezi jeho vrcholná díla jsou počítány také Obrazy z dějin národa českého, které začal psát v době ohrožení Československa (první díl vydal v roce 1939, nedokončený třetí díl vyšel posmrtně v roce 1948). Také Vančurova další díla se dočkala filmové podoby, a to povídkový soubor Luk královny Dorotky nebo Konec starých časů. Vančura stvořil i jednu z nejpoetičtějších dětských knížek – Kubulu a Kubu Kubikulu.

Smutný konec slavného spisovatele

Filmové režii se věnoval i sám Vančura. Režíroval či spolurežíroval například snímky Před maturitou (1932), Marijka nevěrnice (1934) a Naši furianti (1937). Mimo jiné byl předsedou Československé filmové společnosti. Napsal také dramata Jezero Ukereve, Josefína a Alchymista.

Za druhé světové války se Vančura podílel na ilegální práci – v letech 1941 až 1942 stál v čele Národního revolučního výboru inteligence. Odbojová činnost jej však stála život. V květnu 1942 byl zatčen gestapem a 1. června téhož roku v Praze-Kobylisích popraven. Němečtí okupanti ho zabili v prvních dnech stanného práva po atentátu na protektora Reinharda Heydricha. Jeho vraždou chtěli podle historiků Němci nahnat obyvatelstvu strach a ukázat, že si v podstatě nikdo nemůže být jistý svým životem.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, literatura, 23. června, Vančura, Vladislav Vančura, Jiří Menzel, druhá světová válka, Svaz moderní kultury Devětsil, František Vláčil, Reinhard Heydrich, okres Opava, próza, režisér, Konec starých časů, Naši furianti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladislav Vančura, který se narodil před 130 lety, patří k nejvýznamnějším českým spisovatelům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.