Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha 1 si připomněla 400 let od popravy na Staroměstském náměstí

Stovky lidí si v pondělí 21. června připomněly 400 let od popravy 27 českých pánů na Staroměstském náměstí. Tato událost spolu s bitvou na Bílé hoře zásadně ovlivnila další nejen politické směřování českých zemí. Hlavy jedenácti popravených byly pak na Staroměstské mostecké věži „vystaveny“ přes deset let. Dřevěné trámy z tehdejšího popraviště dnes slouží jako schodiště v nemocnici Na Františku.

Událost, která ovlivnila národní povahu i samotný pohled na historii

Na Staroměstské náměstí byla v pondělí 21. června k vidění rekonstrukce staroměstské exekuce, která se udála před 400 lety. O rekonstrukci se postarala skupina Rytíři Koruny české. Celým programem pak provázeli herci Tereza Bebarová a Václav Vydra.

Podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy (STAN) není tato událost jen významným a osudovým okamžikem naší historie, ale také událostí, která spolu s bitvou na Bílé hoře dodnes ovlivňuje českou národní povahu i samotný pohled na historii.

Tato akce je pro Prahu 1 vhodným způsobem, jak nejen mladé lidi a žáky přitažlivou formou seznámit s tímto klíčovým momentem,“ uvedl starosta Hejma.

Poprava 27 vůdců stavovského povstání

Staroměstská exekuce, která proběhla 21. června 1621 na Staroměstské náměstí, byla hromadná poprava 27 vůdců stavovského povstání. Poprava byla důsledkem událostí, které začaly třetí pražskou defenestrací 23. května 1618 a skončily 8. listopadu 1620 bitvou na Bílé hoře.

Poprava byla šokujícím představením, které mělo tehdejší Evropě dokázat, že se Habsburkové nenechají zastrašit a žádná vzpoura jejich autoritu ohrozit nemůže.

Celý proces začal v pět hodin ráno, kdy byly uzařeny brány hlavního města a vojsko pod vedením Albrechta z Valdštejna obsadilo náměstí. Následně bylo postaveno lešení potažené černým suknem. Popravčím byl známý kat Jan Mydlář. Popravy trvaly od páté ráno až do desáté hodiny večer. Bezhlavá těla popravených pak byla předána rodinám. Ty ostatky svých příbuzných pohřbili.

Hlavy popravených visely v Praze deset let

Dvanáct hlav kat Mydlář uložil do železných košů a bidly je připevnil na Staroměstskou mosteckou věž. Jedenáct z nich zde viselo až do vpádu saského vojska v listopadu 1631. Poté byly uloženy v Týnském chrámu.

Němý svědek historie v nemocnici Na Františku

Místo popravy dnes na Staroměstském náměstí připomínají dlažební kostky ve tvaru 27 křížů, které vyznačují prostor, kde popraviště stálo. Zajímavostí je, že dřevo z popraviště bylo věnovánu klášteru Milosrdných bratří, což je dnešní nemocnice Na Františku. Podle dostupných informací bylo ze dřeva vytesáno schodiště, které vede na půdu nemocnice v bývalém klášteře a nyní se stále používá.

Ohodnoť článek

Foto Praha 1

Štítky Praha 1, výročí, historie, Staroměstské náměstí, poprava, Praha, Nemocnice Na Františku, bitva na Bílé hoře, Staroměstská mostecká věž, Petr Hejma, Starostové a nezávislí, Tereza Bebarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 1 si připomněla 400 let od popravy na Staroměstském náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.