Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Thomayerově nemocnici otevřeli banku mozkových tkání. Pomůže při výzkumu nemocí

V pražské Fakultní Thomayerově nemocnici otevřeli banku mozkových tkání, je jediná na východ od Mnichova. Bude uchovávat vzorky mozků pacientů s neurodegenerativními nemocemi, jako je Parkinsonova choroba nebo Alzheimerova demence. Má jako instituce pomoci s jejich výzkumem a vývojem nových léků. U příležitosti otevření banky to řekl přednosta Neurologické kliniky nemocnice Robert Rusina.

Výzkum pomáhá s porozuměním nemocem

„Pokud chceme vědět lépe, co se odehrává v hlubinách alzheimerovského mozku, co je špatně u Parkinsonovy nemoci nebo proč pacienti s Huntingtonovou nemocí mají nezadržitelné mimovolní pohyby a záškuby, tak právě výzkum je to, co velmi pomáhá," vysvětlil.

Další mozkové banky jsou například u Paříže, v Lyonu, v Nizozemsku nebo v Londýně. Jsou vzájemně propojené do evropské sítě a úzce vědecky spolupracují.

„Pro mozkovou banku je velmi důležité, abychom věděli, co se v těch vzorcích mozku nachází. Nejdříve musíme udělat neuropatologické vyšetření, ke kterému stačí malé vzorky tkáně z různých oblastí mozku, a zbývá velké množství tkáně, která pro diagnózu už není potřeba, ale dosud ji nebylo možné uchovávat," doplnil.

Neznámá prapříčina a kontroverzní lék

Neurodegenerativní onemocnění jsou taková, která ovlivňují neurony v lidském mozku. Například s nejčastější Alzheimerovou nemocí a dalšími demencemi v Česku žije kolem 150 tisíc lidí, v roce 2036 jich podle odhadů bude víc než 300 tisíc. „Stále nevíme, co je prapříčinou tohoto onemocnění," řekl Rusina. V mozku se z ničeho nic začne hromadit dříve prospěšná bílkovina, kterou sám tvoří. Většina současných léků funguje podle něj podobně jako podávání léků na bolest a na zápal plic. Hledá se lék, které by pro mozek fungoval jako antibiotika pro zanícené plíce.

V USA nedávno úřady schválily kontroverzní lék od firmy Biogen, který má být takovým lékem a odstraňovat z mozku odpadní bílkoviny, které k rozvoji nemoc vedou. Podle některých odborníků ale neexistuje dost důkazů o jeho účinnosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fakultní Thomayerova nemocnice

Štítky zdraví, mozek, banka, Thomayerova nemocnice, Praha, nemoc, tkáň, Mnichov, Paříž, Nizozemsko, Londýn, Lyon, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Thomayerově nemocnici otevřeli banku mozkových tkání. Pomůže při výzkumu nemocí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.