Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mrzí mě, že mě Zeman ještě nenavštívil, říká jeho největší fanoušek Pavel Kočiš

Pavel Kočiš o sobě tvrdí, že je největší fanoušek Miloše Zemana. Jeho vášní je sbírání fotek českého prezidenta, má jich už přes 11 tisíc. Pavlovu práci však mnozí lidé znají, ale možná o tom ani nevědí, je to totiž právě Pavel, kdo se stará o výrobu adventních věnců, které každoročně dokreslují sváteční atmosféru při vánočním projevu prezidenta republiky. Na Vánoce daruje Pavel Zemanovi adventní věnce, na narozeniny pak vlastnoručně vypěstované a zavařené okurky, kterým říká kočišovky.

První obrázek byl nalepen 8. března 2013

Pavel se narodil v Praze, je mu 26 let, chodil na Střední odbornou školu Jarov, kde získal výuční list zahradníka a teď pracuje jako stavební dělník. Bydlí v rodinném domku v malém středočeském městě Jesenice. Místnost, ve které se jeho rozsáhlá sbírka artefaktů s Milošem Zemanem nachází, je jeho dětský pokoj.

První obrázek Miloše Zemana byl v tomto pokojíčku vylepen 8. března 2013. „To bylo v den, kdy se stal prezidentem,“ vzpomíná Pavel Kočiš. Ani předtím však pokojíček nebyl úplně prázdný. „Předtím tu byl Klaus, ale o hodně míň. Fotek Klause tady bylo 1013. Aktuální počet fotek Zemana je 11 001,“ říká hrdě majitel největší sbírky fotek Miloše Zemana.

Pavlova nejoblíbenější fotka ze sbírky je ta, kde se Zemanem sedí a kouří cigaretu.

„Říkají mi na to různé věci, nejčastěji, že jsem blázen“

Polepené je úplně všechno, stěny, strop, skříň i psací stůl. Fotky přibývají pravidelně v měsíčních intervalech. „Každý měsíc si stáhnu všechny fotky Miloše Zemana, které jsou k dispozici na internetu. Dřív jich bylo mnohem víc, třeba 200 nebo 300 za měsíc, teď už jich přibývá každý měsíc možná 20,“ popisuje.

Mezi sousedy a kamarády je Pavel svou sbírkou známý. „Říkají mi na to různé věci, nejčastěji, že jsem blázen a patřím do Bohnic,“ popisuje s úsměvem. Rodiče, se kterými Pavel bydlí, už si na synovu vášeň zvykli. „První reakce rodičů, když zjistili, co se tady z pokojíčku stává, byla taková, že byli rádi, že aspoň nedělám průšvihy,“ vzpomíná.

Mezi fotkami jsou i obrázky, jejichž autorem je sám Pavel.

„Ovčáček už tady za mnou byl asi desetkrát“

Pavel je zvyklý potkávat se s lidmi ze Zemanova okolí. S první dámou Ivanou Zemanovou se setkal dvakrát, s mluvčím prezidenta je v téměř pravidelném kontaktu. „Ovčáček už tady za mnou byl asi desetkrát. Je v pohodě, povídáme si o všem možném, o Milošovi taky občas,“ říká.

S Milošem Zemanem se Pavel naposled setkal v roce 2017. „Já doufám, že se ještě setkáme,“ říká s vážnou tváří jeho fanoušek, ale zároveň podotýká, že je zklamaný z toho, že přes jeho velkou oddanost ho současná hlava státu zatím nenavštívila přímo v jeho unikátním pokoji. „Když stojím o setkání, musí se to domluvit vždycky předem přes Ovčáčka a dostanu třeba pár minut, kdy s prezidentem můžu být,“ vysvětluje Pavel, jak to chodí v praxi. „Mrzí mě, že mě Zeman ještě nenavštívil tady,“ dodává.

Děkovný dopis od Miloše Zemana, který Pavlovi udělal radost.

Na Vánoce věnce, na narozeniny okurky

Pavel ukazuje na dary, které dostal od prezidenta. „Vážím si všech, ale největší radost mi udělal tenhle dopis, který mi přišel poštou,“ dává mi Pavel do ruky psaní. „Milý Pavle, děkuji Vám za krásné dárky, které jste mi věnoval k Vánocům. Velmi mne potěšil například nový člun Chlallenger, který bude mít přístav na Vysočině,“ píše Miloš Zeman v dopise, kde svému fanouškovi děkuje za poskytnutí adventního věnce do vánočního poselství.

Právě některé z věnců, které jsme mohli vidět během televizních přenosů Zemanových projevů k národu o Vánocích, jsou v pokoji také k vidění. „Věnce vyrábím a každý rok jsou součástí vánočního poselství Miloše Zemana, vyrábím mu je už od roku 2013,“ vysvětluje Pavel.

Každý rok před Vánocemi posílá Pavel na Hrad adventní věnec. Každý rok 28. září, tedy na narozeniny, dostane Miloš Zeman od Pavla Kočiše zavařené okurky, kterým říká kočišovky. „Kočišovky vypěstuju, zavařím a pak daruji. Prezident z nich má radost. Snad bude letos dobrý rok,“ říká, když nám ukazuje záhon, kde okurky pěstuje.

Okurky kočišovky pěstuje Pavel na zahradě za domem.

Fotky jiného prezidenta Pavel sbírat nechce

Pavla politická témata příliš nezajímají, o aktuální kauze Vrbětice ani neslyšel, možná i proto Zemana tak obdivuje. „Na Zemanovi obdivuju, že si myslí svůj názor, že se nevykrucuje a řekne to na plnou hubu. Jediný, co se mi na něm nelíbilo, když řekl, že kouření by mělo být povoleno až od 28 let, kdy on sám začal kouřit. Přitom já kouřím asi od 15 let,“ vysvětluje Pavel.

Ve sbírání fotek dalšího prezidenta už Pavel pokračovat nechce. „To nechci. Zůstanu u Zemana. Nikdo jiný není tak chytrej, aby si zasloužil, že budu sbírat jeho fotky,“ kroutí Pavel hlavou.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Faltus

Štítky fanoušek, prezident, Miloš Zeman, Pavel Kočiš, Praha, adventní věnec, Vánoce, okurka, Pavel Zeman, narozeniny, Jiří Ovčáček, Střední odborná škola stavební a zahradnická, Ivana Zemanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mira Dohnal

Zeman nejlepší prezident.

Neděle, 27. června 2021, 03:01Odpovědět

Lenka Kuchařová

To je opravdu cvok !!

Sobota, 29. května 2021, 16:37Odpovědět

Mrzí mě, že mě Zeman ještě nenavštívil, říká jeho největší fanoušek Pavel Kočiš  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.