Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Park ve Vršovicích dostane novou podobu. Jméno mu vybere veřejnost

Parčík v Rybalkově ulici ve Vršovicích v Praze 10 dostane novou podobu i jméno. Díky výrazným úpravám se parčík změní k nepoznání, hotovo by mělo být s koncem prázdnin. O tom, jak se bude dosud oficiálně bezejmenné ploše říkat, rozhodne veřejnost v anketě, vybírat bude z pěti možností.

Obyvatelé navrhli Půlpána

Sami obyvatelé Desítky radnici adresovali oficiální návrh na pojmenování místa po spisovateli Karlu Půlpánovi. Tento umělec žil ve Vršovicích, byl stíhaný těžkým osudem, zemřel již v osmadvaceti letech, je místními pravidelně připomínaný v rámci každoročních sousedských slavností Zažít město jinak a v dnešní Rybalkově ulici má pamětní desku.

„Za aktivitu našich občanů jsem ráda a děkuji jim. Určitě se jedná o zajímavý návrh. Ve spolupráci s naším kronikářem jsme vytipovali další osobnosti, které jsou spjaté s blízkým okolím, a nyní necháme vybrat samotné lidi, kteří na Desítce žijí a budou na nově zrekonstruovanou plochu chodit,“ říká místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková (Piráti), do jejíž gesce životního prostředí spadají i parky.


Z jakých osobností může veřejnost vybírat?

  • Karel Půlpán - spisovatel, novinář, horník a aktivista za práva dělníků, jeho pohřbu na Vršovickém hřbitově se zúčastnilo asi 10 tisíc lidí.
  • Václav Talich - dirigent, jenž má pamětní desku v nedaleké Francouzské ulici.
  • Fráňa Šrámek - básník žil na adrese Norská 16, s Prahou 10 byl spojený 26 let a příští rok uplyne 70 let od jeho smrti.
  • Bedřich Šplíchal - učitel, historik a autor publikací o Vršovicích má pamětní desku na škole v Heroldových sadech.
  • Jindřich Waldes – podnikatel a mecenáš umění, zakladatel továrny Koh-i-noor ve Vršovicích.

Nové stromy, parková cesta, jezdecké schody a pítko

V parčíku dojde k revitalizaci zeleně, výsadbě nových stromů, vznikne nová parková cesta a obmění se mobiliář. Dominantou budou terénní jezdecké schody vložené do plochy trávníku. Vytvoří se tak stezka zvýrazňující vstup do Grébovky. Další zajímavostí bude pítko s vodním prvkem, který bude mít na dně vytlačený motiv kolejí. Stavební práce přijdou na 7 milionů korun.

Hlasování o názvu místa bude probíhat do 30. června zde. Podrobnosti zároveň najdou v radničním měsíčníku a na sociálních sítích. „Pojmenování parku, které nejvíce zaujme veřejnost, následně projednáme na Výboru pro životní prostředí a infrastrukturu a předáme návrh místopisné komisi Rady hlavního města Prahy. Na její doporučení o názvech veřejných prostranství ve finále rozhoduje Rada hl. m. Prahy,“ popisuje další postup Milan Maršálek (VLASTA), předseda Výboru pro životní prostředí a infrastrukturu.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 10

Štítky park, Vršovice, Rybalkova, Praha 10, Praha, pamětní deska, Karel Půlpán, Jana Komrsková, Václav Talich, Fráňa Šrámek, Jindřich Waldes, Česká pirátská strana, Rada hlavního města Prahy, Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny Parlamentu České repub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park ve Vršovicích dostane novou podobu. Jméno mu vybere veřejnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.