Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Je správné, že Praha nevyvěsila na radnici vlajku Izraele? Odpovídají zastupitelé

V rubrice s názvem Politická korida pražské zastupitelské kluby pravidelně konfrontujeme s tématy, která aktuálně hýbou Prahou. V uplynulých dnech se na některých radnicích městských částí objevily vyvěšené izraelské vlajky jako symbol podpory Izraele v konfliktu s Palestinou. Vlajky vyvěsily radnice Prahy 1, Prahy 5, Prahy 6 nebo Prahy 9, ale na budově pražského magistrátu izraelská vlajka vlaje jen díky zastupiteli Janu Wolfovi (Spojené síly pro Prahu), který se rozhodl ji vyvěsit z okna. Oficiálně však vlajka Izraele vyvěšena nebyla a nejspíš ani nebude. Je to dobře? Odpovídají zastupitelé.

Otázka: Měl by magistrát oficiálně vyvěsit vlajku Izraele na jeho podporu v konfliktu s Palestinou? Jak se stavíte k tomu, že vlajka oficiálně vyvěšena nebyla?


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Zdeněk Zajíček (ODS)

Izrael je náš nejbližší partner v blízkovýchodním regionu. V době koronavirové krize nám poskytl zdarma tisíce dávek vakcíny. Myslím, že symbolické gesto na jeho podporu v době, kdy čelí bezprecedentním teroristickým útokům ze strany Hamásu je to nejmenší, co pro něj můžeme udělat. Plně tedy podporuji, aby vlajka státu Izraele byla oficiálně vyvěšena na budově pražského Magistrátu a mrzí mě, že před tímto důležitým gestem strká primátor Hřib hlavu do písku. S kolegy to určitě budeme prosazovat na jednání zastupitelstva. Vzhledem k tomu, že pan primátor Hřib nemá s věšením různých vlajek očividně žádný problém, nevidím důvod, proč nepodpořit našeho zahraničního spojence.


Viktor Mahrik (Piráti)

V první řadě je důležité vymezit se vůči etnicky a nábožensky motivovanému násilí (včetně projevů antisemitismu) a zamezit útokům na civilní obyvatele z obou stran konfliktu. Jednostranné deklarace bezpodmínečné podpory přispívají k eskalaci celé rozepře. Dle mého názoru není třeba vyjadřovat podporu jednotlivým státům/režimům, ale spíše vyjádřit sounáležitost s řadovými občany, na které konflikt dopadá nejtvrději. Obě strany je nutné podpořit v hledání mírového řešení a toho se nedá dosáhnout vyvěšením vlajky.


Mariana Čapková (PRAHA SOBĚ)

Praha sobě navrhuje na výraz solidarity s trpícími lidmi a na výraz volání po mírovém řešení vyvěsit vlajku Státu Izrael a vlajku OSN.


Jiří Pospíšil (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu)

Hamás je na teroristickém seznamu EU, a dokud se nezřekne násilí, zůstane to tak. Právo Izraele na obranu tedy podporuji! Zároveň bych si ale přál, aby kroky obou stran vedly spíše ke stabilizaci a míru než k smršti raketových útoků. Odnášejí to totiž nevinní na obou stranách.


Radomír Nepil (ANO 2011)

Na dotaz redakce neodpověděl.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MHMP, Jan Wolf

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, vlajka, Izrael, Praha, radnice, Pražský magistrát, Spojené síly pro Prahu, Palestina, Jan Wolf, Hamás, Zdeněk Hřib, Zdeněk Zajíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Ry

Ale tibetskou vlajku hřibátor a jeho partička vyvěsí vždycky!

Čtvrtek, 20. května 2021, 12:57Odpovědět

Je správné, že Praha nevyvěsila na radnici vlajku Izraele? Odpovídají zastupitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.