Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Žádný alkohol po desáté večer? Praha 1 chce zakázat jeho prodej

Radnice Prahy 1 vyzvala magistrát, aby vyhláškou zakázal prodej alkoholu ve večerkách po 22:00. Dnes to sdělil mluvčí městské části Petr Bidlo. Do zákazu by nebyla zahrnuta konzumace alkoholu v pohostinských zařízeních, ale měl by za cíl omezit pití alkoholu přímo v ulicích. Podobnou snahu měla radnice už v minulosti, ale bez úspěchu. Podle mluvčího Prahy Víta Hofmana podobné dřívější diskuse vždy narazily na legislativní problémy.

Problémem jsou zejména večerky

„Večerky a podobné provozovny jsou zejména v klasické turistické sezoně velkým problémem, protože si v nich zákazníci nakupují relativně levný alkohol, který pak konzumují na ulicích, a to se všemi negativy, jež k tomu patří, zejména pak s rušením nočního klidu, na něž si stálí obyvatelé oprávněně stěžují,“ uvedl radní Prahy 1 Jan Votoček (TOP 09).

Dodal, že Praha 1 je připravena omezit prodej alkoholu v prostorách, které prodejnám sama pronajímá, ale pro plošnou regulaci je nutné schválit městskou vyhlášku. Tu by muselo nechat připravit vedení magistrátu, následně by ji schvalovalo městské zastupitelstvo.

Podobná snaha byla už v roce 2016

Podobnou snahu tehdejší vedení Prahy 1 mělo v roce 2016, tehdy po městu chtělo omezení prodeje po 22:00 na území pražské památkové rezervace. Nyní je pití alkoholu na veřejnosti v Praze řešeno s pomocí vyhlášky zahrnující výpis míst, kde je zakázáno. Zákaz platí na více než osmi stovkách míst v metropoli. Zástupci magistrátu již delší dobu mluví o novele vyhlášky, která byla naposledy upravena v roce 2013. Zatím se však nová úprava neuskutečnila.

Mluvčí Prahy Vít Hofman sdělil, že město zatím od Prahy 1 novou žádost oficiálně nedostalo. „Víme pouze o požadavcích z minulosti. Předchozí diskuse vždy skončily na tom, že obce nemohou svými obecnými předpisy regulovat sortiment v provozovnách. Regulaci prodeje alkoholu je totiž v České republice řešena na úrovni zákona. Praha 1 navíc nikdy neuvedla právní důvody, které ji vedou k odlišnému názoru," sdělil.

Turismus v Praze je závislý hlavně na cizincích

Na radnici první městské části se začátkem loňského roku vyměnilo vedení a Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) nahradil v čele městské části dosavadní první místostarosta Petr Hejma (STAN). Původní koalice Prahy 1 Sobě, Pirátů a Zelených navrhovala z důvodu velkého hluku zejména v Dlouhé ulici a jejím okolí po magistrátu omezení otevírací doby nočních podniků v centru, které se nakonec neuskutečnilo.

Pro turismus v Praze, který je závislý převážně na zahraničních návštěvnících, znamenala pandemie koronaviru drtivý propad. Do ubytovacích zařízení v Praze přijelo podle informací Českého statistického úřadu v letošním prvním čtvrtletí 82 109 lidí. V meziročním srovnání to představuje propad o 92,9 procenta. V hotelech, penzionech a kempech ubylo hlavně zahraničních hostů, jejichž počet klesl o téměř 97 procent. Z Česka přijela do hlavního města necelá čtvrtina návštěvníků proti prvnímu čtvrtletí loňského roku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky turistika, alkohol, večerky, Praha, magistrát, Vít Hofman, městská část, Česko, TOP 09, pandemie covidu-19, Petr Hejma, Pavel Čižinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádný alkohol po desáté večer? Praha 1 chce zakázat jeho prodej  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.