Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha se připravuje na povodně. Uzavírají se náplavky a protipovodňová vrata

Kvůli varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před zvýšenou hladinou řek pražský magistrát preventivně uzavře náplavky u Vltavy a protipovodňová vrata na Čertovce. Uvedl to mluvčí města Vít Hofman. Meteorologové po vydatných deštích vyhlásili pro Prahu první stupeň povodňového nebezpečí, který platí také pro jihozápad Čech a část Středočeského kraje.

Uzavřená protipovodňová bariéra

Praha podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) po obdržení výstrahy postupuje podle povodňového plánu. „Preventivně uzavřeme protipovodňovou bariéru v Čertovce a dále uzavřeme pro veřejnost i náplavky na městských částech Praha 1, 2 a 5," řekl. Dodal, že magistrát monitoruje průtok Vltavy a je v kontaktu s Povodím Vltavy a městskými částmi, kterých se situace týká. Momentálně je uzavřena také plavební komora v Modřanech, protože je ucpána splavenými věcmi.

Vrata na Čertovce budou s výjimkou cvičení v roce 2019 podle informací magistrátu uzavřena poprvé od povodní v roce 2013. Přístup na náplavky bude znemožněn do dnešního večera, majitelé zaparkovaných vozů s nimi musí do 18:00 odjet, jinak budou auta odtažena.

Orlík má dostatek prostoru pro naplnění

„Metropole preventivně informovala o možném vývoji nájemce a trhovce na náplavkách již v předstihu několika dní," uvedl Vít Hofman. Tam, kde je to možné, bude podle magistrátu průtok vody Prahou regulován nádržemi Vltavské kaskády. Vodní dílo Orlík má podle Povodí Vltavy dostatek prostoru pro naplnění, uvedl Hofman.

Ve středních Čechách se varování meteorologů týká dolního toku Berounky. Její hladina by ale měla kulminovat na prvním stupni povodňové aktivity, kdy se ještě voda nevylévá z břehů. Varování před zvýšenou hladinou řek v důsledku vydatného deště se dále týká celého Jihočeského kraje a východní poloviny Plzeňského kraje. Také tam by hladiny toků měly kulminovat na prvním, ojediněle druhém stupni. Krátkodobé dosažení třetího stupně povodňové aktivity meteorologové očekávají pouze na Úslavě v obci Prádlo na jižním Plzeňsku.

Česko zasáhly bouřky ve středu večer. Vydatně pršelo také ve čtvrtek a v noci na dnešek, kdy vystoupaly hladiny řek hlavně ve Slezsku a na jihozápadě Čech. Dnes by podle předpovědi měl déšť v Česku slábnout, v sobotu ale meteorologové opět očekávají přeháňky a ojediněle bouřky.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky povodně, náplavky, počasí, Praha, náplavka, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Vít Hofman, Čertovka, Vltava, Středočeský kraj, Pražský magistrát, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha se připravuje na povodně. Uzavírají se náplavky a protipovodňová vrata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.