Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Josef Mašín, hrdina československého odboje a jeden ze Tří králů, byl před 80 lety zatčen gestapem

Podplukovník Josef Mašín je legendární postavou československého odboje za druhé světové války. Spolu s Václavem Morávkem a Josefem Balabánem tvořil slavnou zpravodajsko-sabotážní skupinu Tři králové, po které šly v protektorátu tisíce policistů v čele s gestapem. Na starost měl rodák z Lošan u Kolína zejména sabotážní činnost a zásobování odboje zbraněmi. A právě dnes 13. května uplyne 80 let od jeho zatčení gestapem, o rok později, v červnu 1942, jej Němci popravili.

Zpravodajsko-sabotážní skupina Tři králové

První světovou válku prožil Mašín, narozený 26. srpna 1896, na ruské frontě. Rakouskouherskou uniformu oblékal ale krátce, v roce 1915 přeběhl a byl přijat do československých legií. Během bojů byl několikrát raněn a vyznamenán. Když se vrátil z války, po přechodné době, kdy se staral o rodný statek, nastoupil do armády.

Mnichovská dohoda pro něj byla osobní ranou, po které se rozhodl přejít do ilegality a bojovat na vlastní pěst. Pro potřeby odboje zajistil v ruzyňských kasárnách část zbraní a s dalšími odpůrci nacistů prováděl sabotáže. Po vzniku podzemní vojenské organizace Obrana národa se spolu se štábním kapitánem Václavem Morávkem a podplukovníkem Josefem Balabánem stal členem zpravodajsko-sabotážní skupiny, kterou německá tajná policie nazývala Tři králové.

Trojlístek neohrožených důstojníků spolupracoval s různými ilegálními organizacemi a shromažďoval informace o dění v protektorátu, které předával exilové vládě do Londýna. Zprávy od předsedy vlády Aloise Eliáše, obyčejných lidí i českých gestapáků byly pro zahraniční odboj nenahraditelné.

Pumové výbuchy a následný hon na odbojáře

Neméně významná byla sabotážní činnost skupiny. Tři králové se svými spolupracovníky zakládali požáry v továrnách a zničili desítky lokomotiv. Mezi jejich nejslavnější akce patřily pumové výbuchy na německém území: v Lipsku, Mnichově a Berlíně, kde na Anhaltském nádraží v únoru 1941 těsně unikl smrti budoucí muž číslo dvě Třetí říše Heinrich Himmler.

Přes svou vytíženost si Morávek s Mašínem stihli ještě tropit škodolibé žerty z komisaře gestapa Oskara Fleischera, který byl pověřen jejich dopadením. Nebylo proto divu, že na odvážné odbojáře začal v protektorátu nelítostný hon. V březnu 1941 ještě navázali spojení s Londýnem prostřednictvím vlastní vysílačky Sparta II, pak se ale nad nimi začala stahovat mračna – 22. dubna byl dopaden Balabán a 13. května padl do rukou gestapa Mašín. Svým udatným odporem v domě v ulici Pod Terebkou (dnešní Čiklova 19) v Praze-Nuslích umožnil únik Morávkovi a radiotelegrafistovi Františku Peltánovi, kteří odtud vysílali.

Mašínův pokus o útěk

Ani v zajetí se Mašín nevzdával a pokusil se prchnout ze sanatoria SS v Praze-Podolí, kde ležel raněný. V kobce pankrácké věznice pak prožil pekelný rok výslechů a mučení, zlomit se ho ale nepodařilo. Popraven byl za druhého stanného práva 30. června 1942 na střelnici v Kobylisích.

Mašínova smrt znamenala konec slavné etapy nekomunistického protifašistického odboje. Balabán byl popraven za prvního stanného práva 3. října 1941, Morávek padl v přestřelce s gestapem 21. března 1942 u Prašného mostu.

Před smrtí se Mašín rozloučil s rodinou dvěma motáky, které se jako zázrakem dochovaly do dnešních dnů a jsou uloženy ve Vojenském historickém ústavu. Svým dětem v nich napsal: „...Pamatujte si, že hájit svobodu své vlasti a národa jest první povinností každého uvědomělého Čecha. I vy jednou tak musíte postupovat...“

Mašínovi synové bojovali proti komunismu

Jeho synové Ctirad a Josef si otcovy rady vzali k srdci. Se zbraní v ruce bojovali proti komunismu a v roce 1953 se za dramatických okolností probili na Západ. Režim vykonal pomstu na jejich matce Zdeně Mašínové, kterou odsoudil za spoluúčast na zločinném spiknutí proti republice k 25 letům vězení. Těžce nemocná zemřela za mřížemi v roce 1956. Kratšímu věznění neušla ani jediná dcera manželů Mašínových – Zdena.

Hrdinský boj Tří králů odsouvala komunistická historiografie do pozadí. Rehabilitace se odbojáři dočkali v roce 1992, kdy byli vyznamenáni Řádem M. R. Štefánika II. třídy in memoriam. V květnu 2005 byl pak Josef Mašín povýšen do hodnosti generálmajora in memoriam.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, historie, válka, 13. května, Mašín, Josef Mašín, Václav Morávek, Josef Balabán, zbraň, protektorát, Tři králové, druhá světová válka, Kolín, Lošany, první světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašín, hrdina československého odboje a jeden ze Tří králů, byl před 80 lety zatčen gestapem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.