Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pietní místa Pražského povstání připomíná interaktivní mapa

Lidé v hlavním městě si mohou události, ke kterým došlo před 76 lety, připomenout nejen symbolicky. Pietní místa v Praze je možné navštívit také osobně, a to za dodržení dostatečných rozestupů a hygienických opatření. Pražané najdou pomníčky ve svém okolí na interaktivní mapě. Díky ní je možné uctít hrdiny, kteří bojovali a umírali za svobodu, lidé mohou zapálit také virtuální svíčku.

V období Pražského povstání zemřely asi tři tisíce Čechoslováků

Cílem interaktivní mapy pietních míst je znovu si připomenout všechny statečné muže a ženy, kteří bojovali i umírali za naši svobodu, a jejich významnou oběť, kterou položili během Pražského povstání. Tito hrdinové bránili naše hlavním město do poslední chvíle, než přijely zahraniční posily do už prakticky osvobozeného města,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

V období Pražského povstání mezi 5. a 9. květnem 1945 zemřely přibližně tři tisíce Čechoslováků, kteří byli zabiti při bombardování nebo je popravili nacisté.

Podle pražské radní pro oblast kultury Hany Třeštíkové (PRAHA SOBĚ) je důležité, aby takové milníky, jako je například Pražské povstání, nezůstaly pouze na stránkách učebnic. „Životní příběhy hrdinů těchto dní připomínají pietní místa po celé Praze, mnohdy je ale míjíme bez povšimnutí nebo o nich nevíme. V rámci letošního výročí se díky aplikaci můžeme třeba vydat po stopách našich hrdinů, vyprávět si o nich nebo jim zapálit skutečnou či virtuální svíčku, aby jejich odvaha neupadla v zapomnění,“ uvedla Třeštíková.

Zapálit on-line či skutečnou svíčku a zavzpomínat

Praha vzhledem k aktuální pandemické situaci žádné hromadné vzpomínkové akce při příležitosti výročí Pražského povstání a konce 2. světové války neuspořádala. Lidé se ale díky právě interaktivní mapě mohou on-line projít po pietních místech, a to například v okolí svého bydliště, a uctít tak památku padlých u pomníčku, nebo svíčku jen symbolicky zapálit on-line. Lidé na mapě najdou detailní informace o jednotlivých památnících, přesnou adresu i počet osob, na které se vzpomíná.

Díky interaktivní mapě se tak nebudeme shlukovat na těch nejznámějších místech třeba v centru města a také je to příležitost dozvědět se něco o svém bezprostředním sousedství. Během vycházky si Pražané i návštěvníci metropole mohou stáhnout zdarma i pražskou aplikaci Prague histories, která živou formou zpracovává zásadní milníky naší historie,“ dodává primátor Hřib.

Pražský magistrát zpracoval aktuální seznamy pietních míst, a to na základě dat z Centrální evidence válečných hrobů Ministerstva obrany. Institut plánování a rozvoje pak tato data zpracoval do interaktivní mapy.

Interaktivní mapu najdou zájemci na TOMTO ODKAZU.

Ohodnoť článek

Foto Archiv hlavního města Prahy

Štítky Pražské povstání, výročí, pieta, 8. května, 1945, interaktivní mapa, svíčka, Praha, Zdeněk Hřib, Hana Třeštíková, Česká pirátská strana, druhá světová válka, Pražský magistrát, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pietní místa Pražského povstání připomíná interaktivní mapa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.