Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Malý hrádek v Krčském lese. Výlet pro rodiny s dětmi i pejskaře

V dalším díle tipů na procházky Pražská Drbna představuje Malý hrádek. Tato zřícenina, jejíž základy byly položeny už v patnáctém století, se nachází v Krčském lese nedaleko IKEMu a Horních Kunratic. Místo je ideální jak pro rodiny s dětmi, tak pro pejskaře.

Z původní stavby už toho moc nezbylo

Na místo se můžete projít třeba ze zastávky Thomayerova nemocnice, kam jezdí autobusy od stanic metra Kačerov, Budějovická i Smíchovské nádraží. Odtamtud směrem na Kunratice dojdete rovnou do lesa. Stoupání se tu určitě nevyhnete, hrádek kdysi vybudovali na pořádném kopci. Pokud tedy vyrazíte na výlet s kočárkem, je lepší zvolit mírnější cestu po modré značce z kunratické strany, třeba ze zastávky Petýrkova.

I když už toho z původní stavby moc nezbylo, ze zříceniny jde stále dobře poznat, kde se kdysi hrádek rozkládal. Kolem jsou rozmístěny informační tabule, které návštěvníky historií objektu provedou. Nedaleko se nachází také nedávno vybudovaný dřevěný most, ze kterého si můžete užít pěkný výhled na okolí.

Hrad krále Václava IV.

Malý hrádek dnes není zrovna slavnou pražskou památkou, v minulosti ale měl pro zemi velký význam. Svého času zde totiž pobýval a zemřel král Václav IV., který hrad nechal vybudovat. Uvědomoval si, že se jeho zdravotní stav zhoršuje, a chtěl se uchýlit na klidné místo v lesích, ale zároveň ne příliš vzdálené od města. Původně se hrad měl jmenovat po něm – Wenzelstein, ale mezi lidmi se spíše uchytilo označení Nový hrad.

Po smrti Václava hrádek rychle upadal. Následník trůnu, Zikmund Lucemburský, neměl zájem v něm bydlet. Ani ne za deset let po vzniku bylo sídlo dobyto husity. Pražští revolucionáři potom hrad vyrabovali a zapálili. Od té doby stavba v lese chátrá. V devatenáctém století byly navíc zbourány i zbytky zdí, které přežily. Místo bylo totiž hojně navštěvováno turisty, kteří podle správy Kunratického velkostatku plašili zvěř a dělali nepořádek.

Turisté jsou na hrádku vítáni

Dnes jsou však turisti na hrádku opět vítáni. Pod ním navíc na návštěvníky čeká malá zoo se srnkami a daňky, která také stojí za návštěvu. Děti jistě ocení i místní hřiště.

V Krčském lese je i možnost se občerstvit, pokud po cestě dostanete hlad. Otevřené výdejní okénko má restaurace Na tý louce zelený nedaleko minizoo, kde si můžete dát oběd nebo něco k pití.

Kam o víkendu? Vyrazte si na královskou procházku do zahrad Pražského hradu

Vedou vaše procházky stále dokola do lesa za domem? Pražská Drbna pro vás má sérii tipů na výlety v Praze, kterými si můžete zpestřit den. V prvním díle nakoukneme do zahrad v areálu Pražského hradu. Od Velikonoc jsou otevřeny pro veřejnost, a to...

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Praha, procházky, tipy, Krčský les, Kunratice, Malý hrádek, les, Kunraticko-michelský les, hrad, rodina, Drbna.cz, Václav IV. Český, Thomayerova nemocnice, Zikmund Lucemburský, Kačerov, Smíchovské nádraží, zřícenina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malý hrádek v Krčském lese. Výlet pro rodiny s dětmi i pejskaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.