Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražští strážníci posbírali po celém městě přes 300 jehel a stříkaček

Pražští strážníci každoročně, a to vždy na jaře a na podzim, spojí své síly a sbírají kontaminovaný materiál v rámci celoměstské Akce Jehla. Do akce se tentokrát zapojilo téměř 80 strážníků, a to včetně preventistů. Společně zkontrolovali skoro 600 míst, na kterých posbírali 330 kusů nejen jehel a stříkaček, ale také dalšího infekčního materiálu.

Na dětských hřištích bylo čisto

Jsem rád, že mohu potěšit hlavně rodiče dobrou zprávou ohledně dětských hřišť a pískovišť. Strážníci vytipovali více jak 300 těchto míst v rámci celé metropole a skoro všechna byla čistá. Je vidět, že městské části, které hřiště spravují, se o ně dobře starají a pravidelně je kontrolují a udržují,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Hlídky strážníků se kromě dětských hřišť a pískovišť vydaly také do parků, vestibulů stanic metra nebo do ventilačních šachet. 

Přestože se strážníci sběru kontaminovaného materiálu věnují v rámci svých denních povinností, je vidět, že jsou tyto cílené akce stále zapotřebí,“ dodal ředitel pražských strážníků Eduard Šuster.

Smyslem akcí je očista města i snaha předejít poranění

Akce Jehla probíhá od roku 2015 také celorepublikově. Kvůli koronaviru však byly tyto akce loni přerušeny. Strážníci doufají, že se letos na podzim celostátní akce opět uskuteční.

V rámci úklidu po narkomanech musejí strážníci myslet také na vlastní bezpečí. Místo tedy nejdříve vydezinfikují, kleštěmi nebo pinzetou seberou jehlu nebo stříkačku, kterou pak bezpečně uloží do sběrného boxu. O tyto nádoby se pak postará specializovaná firma, která zajistí jejich odbornou likvidaci.

Smyslem těchto akcí je očista města i snaha předejít možnému poranění, a to hlavně v případě dětí a domácích zvířat, a tím snížit riziko nakažlivých onemocnění. Akce má také zvýšit povědomí o tom, jak se v případě nálezu správně chovat a v neposlední řadě poskytne policistům informace ohledně výskytu narkomanů.

Lidé by sami stříkačky a jehly sbírat neměli!

Pokud lidé najdou jehlu nebo stříkačku, neměli by se sami o sběr pokoušet. Myslet by měli především na vlastní bezpečnost a obrátit by se měli na městskou policii, a to buď prostřednictvím tísňové linky 156, nebo přímo na strážníky v ulicích.

Strážníci za loňský rok předali ve sběrných boxech odborné firmě 364 kilo nejen jehel a stříkaček, ale také dalšího infekčního materiálu po narkomanech. V roce 2019 to bylo 356 kilo.

Ohodnoť článek

Foto MP Praha

Štítky Praha, strážníci, narkomani, jehly, stříkačky, akce Jehla, materiál, dětské hřiště, Petr Hlubuček, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští strážníci posbírali po celém městě přes 300 jehel a stříkaček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.