Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Smíchovský sovětský tank poprvé zrůžověl před 30 lety. Barvu změnil ještě několikrát

Tank číslo 23 byl 29. července 1945 umístěn jako památník osvobození Prahy Rudou armádou. Přesně před 30 lety, 28. dubna 1991, tank stojící na dnešním náměstí Kinských natřel narůžovo sochař David Černý. Za svůj čin byl krátce stíhán a obviněn z výtržnictví. Nakonec celá kauza skončila jen u přestupkového řízení, které se neslo v odlehčeném duchu. Od té doby je stroj známý jako Růžový tank a nyní je vystaven ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech.

Tank byl prezentován jako první na území Prahy. Skutečnost však byla jiná

Jako symbol osvobození věnovala Tank číslo 23 neboli Smíchovský tank vláda Sovětského svazu. Odhalen byl 29. července 1945. Podle oficiální legendy byl prvním tankem, který na území Prahy v v roce 1945 vjel. Jenže skutečnost byla jiná, jelikož by původní tank bojem velmi poničený, vybrali za něj Sověti zachovalejší a reprezentativnější stroj. Tank pak byl v 50. letech prohlášen národní kulturní památkou.

Ze zelené růžová

Někteří představitelé KSČM se snažili o obnovení památníku, kdy například pražský zastupitel František Hoffman v květnu 2005 navrhoval jeho umístění na Vítkov, ovšem neúspěšně.

V noci z 27. na 28. dubna 1991 tehdy 23letý student David Černý spolu se svými přáteli přetřel tank z původní zelené barvy na růžovou. Tato akce vyvolala bouřlivé reakce i oficiální protest sovětské vlády. Úřady nechaly za tři dny tank opět přetřít na původní barvu. Jenže skupina 15 poslanců Federálního shromáždění tank 12. května 1991 opět přetřela narůžovo. Prezident Václav Havel tento čin odsoudil.

David Černý byl krátce stíhán. Nakonec byl obviněn pouze z přestupku a řízení se neslo v odlehčeném duchu. Tank také přestal být národní kulturní památkou. V rámci přestavby náměstí bylo rozhodnuto stroj odstranit, a tak byl 13. června 1991 umístěn nejprve ve Vojenském muzeu Kbely a později se stal součástí expozice Vojenského technického muzea v Lešanech.

Jenže zde historie tanku nekončí. Po dohodě s Davidem Černým byl tank opět přetřen narůžovo, a to 18. června 2011 v rámci Týdne svobody k 20. výročí odchodu sovětských vojsk z Československa. Tank byl z Lešan dopraven do Prahy do smíchovského přístavu. V hlavním městě byl umístěn jeřábem na ponton a přemístěn doprostřed Vltavy mezi Střelecký ostrov a Smetanovo nábřeží. Nyní se tank opět nachází v muzeu v Lešanech na Benešovsku.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto RomanM82, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, 28. dubna, Černý, tank, historie, Růžový tank, David Černý, Praha, Lešany, Rudá armáda, Kinští, Sovětský svaz, Václav Havel, KSČM, Federální shromáždění, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Caba

kdo si neváží těch jenž mu zachránili život i když mu později dali přes hubu nezaslouží žít spokojený život - je opravdu smutné že odpouštíme skopčákům za to že likvidovali československý národ tempem 6 lidí za hodinu a to až do úplného konce války a rusákovy odpustit nemůžeme a to ten podělanej socialismus a revoluci vymysleli zaplatili a vyvezli do ruska naši dnešní přátelé ze západu původci všeho toho zmaru na dalších sto let

Středa, 28. dubna 2021, 22:40Odpovědět

Smíchovský sovětský tank poprvé zrůžověl před 30 lety. Barvu změnil ještě několikrát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.