Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Valdštejnská zahrada se dnes znovu otevřela veřejnosti

Valdštejnská zahrada v areálu Senátu, která byla dosud uzavřena kvůli zimní přestávce a epidemii koronaviru, je ode dneška znovu otevřena veřejnosti. Otevřena bude denně od 7:30 do 17:30. Návštěvníci budou ale povinni dodržovat v zahradě aktuální protiepidemická opatření, tedy například nosit roušky nebo respirátory a dodržovat dvoumetrové rozestupy, uvedla senátní tisková tajemnice Sue Nguyen.

Druhá největší zahrada ve vnitřní Praze

Zahrada byla uzavřena už předčasně loni v září v rámci protiepidemických opatření. Prodlouženou zimní přestávku až do konce května měla kvůli koronaviru i loni. Standardně bývá otevřena od začátku dubna do konce října.

Valdštejnská zahrada je oblíbeným místem nejen pro místní obyvatele a pro turisty, ale také příjemnou zkratkou mezi stanicí metra a ministerstvem financí či sídlem Sněmovny. Senátní zahrada je po zahradách Hradu druhou největší ve vnitřní Praze. V roce 1634 ji nechal zbudovat Albrecht z Valdštejna v manýristickém stylu. Návštěvníci v ní mohou obdivovat soubor devíti bronzových plastik, kopií díla nizozemského sochaře Adriana de Vriese, a unikátní salu terrenu, vyzdobenou freskami italského malíře Baccia del Bianca. V ní se během léta konají koncerty.

Kam o víkendu? Vyrazte si na královskou procházku do zahrad Pražského hradu

Vedou vaše procházky stále dokola do lesa za domem? Pražská Drbna pro vás má sérii tipů na výlety v Praze, kterými si můžete zpestřit den. V prvním díle nakoukneme do zahrad v areálu Pražského hradu. Od Velikonoc jsou otevřeny pro veřejnost, a to...

Umělá krápníková stěna a voliéra pro výry

Výrazným prvkem v zahradě je také umělá krápníková stěna, na kterou navazuje voliéra pro výry. Kromě nich patří k vyhledávaným objektům páví korunkatí a bílí. Zahradu zdobí vzrostlé duby, javory či magnólie. Centrální část prostoru je osázena buxusovými keři a tulipány. U krápníkové stěny rostou hortenzie, u jižní stěny paláce vinná réva a fíkovník.

Krizový štáb horní komory také uvolnil opatření pro akreditované novináře. Budou moci být s respirátory přítomni na jednání výborů a komisí a využívat zázemí tiskového centra. Budou ale muset při vstupu do Senátu předložit potvrzení o negativním výsledku testu na covid-19, které nebude starší než sedm dní, případně doklad o očkování či prodělání nemoci v uplynulých 90 dnech.

Dosud pro vstup novináři potřebovali potvrzení o negativním výsledku testu na covid-19, který v případě antigenního testu nesměl být starší než 24 hodin, v případě PCR testu 48 hodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prague City Tourism

Štítky senát, památky, Valdštejnská zahrada, Praha, zahrada, Senát Parlamentu ČR, pandemie covidu-19, COVID-19, Poslanecká sněmovna ČR, Albrecht z Valdštejna, Adrian de Vries

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Valdštejnská zahrada se dnes znovu otevřela veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.