Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prvním československým filmem, který získal Oscara, byl Obchod na korze

Silné téma, kvalitní zpracování a výrazné herecké výkony bývají u filmu zpravidla zárukou úspěchu na mezinárodním poli. Je to i případ snímku Obchod na korze, burcujícího tragického příběhu na téma holokaustu. Film autorské dvojice Ján Kadár a Elmar Klos patří do zlatého fondu tuzemské kinematografie. Jeho kvality podtrhla i soška Oscara udělená 18. dubna 1966 za nejlepší neanglicky mluvený film, čímž se stal prvním československým snímkem oceněným Oscarem. Zvláštní cenu si připsal také na festivalu v Cannes, pocty získal i v Rakousku či Itálii.

Na cenu byla nominována i polská herečka Ida Kaminská, sošku nakonec získala Elizabeth Taylorová

Snímek, zasazený do kulis slovenského městečka v období druhé světové války, vypráví příběh staré Židovky Lautmanové a „arizátora“ její galanterie, veskrze zbabělého, ale v podstatě ne zlého truhláře Tona Brtka. Střet s dobou teroru a lámání lidských charakterů oba hrdinové nakonec zaplatí životem. „Základ násilí tvoří vždy neškodní, hodní, vůči násilí pasivní lidé,“ vystihl Kadár hlavní myšlenku filmu, který balancuje na hraně mezi tragédií a hořkou komedií.

Obchod na korze byl natočen podle novely slovenského spisovatele Ladislava Grosmana, který se ve své tvorbě věnoval židovskému tématu. Film měl premiéru 8. října 1965.

Pozornosti amerických akademiků neušla ani představitelka židovské majitelky obchodu - polská herečka Ida Kaminská, která byla nominována na cenu pro nejlepší herečku. Oscara však tehdy získala Elizabeth Taylorová za výkon ve filmu Kdo se bojí Virginie Woolfové. V roli Brtka, „obyčejného člověka, kterého lapily dějiny“, se blýsknul slovenský herec Jozef Kroner, jemuž jeho profesní majstrštyk přinesl řadu tuzemských i zahraničních ocenění. Oba představitelé hlavních rolí například získali zvláštní uznání na festivalu v Cannes.

Vpád vojsk Varšavské smlouvy přerušil slibnou kariéru autorské dvojice

Ocenění americké filmové akademie za Obchod na korze otevřelo Kadárovi s Klosem cestu k režírování koprodukčního československo-amerického filmu s názvem Touha zvaná Anada. Jeho natáčení však přerušil vpád vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968, který přiměl Kadára k emigraci do Spojených států. Slavné režisérské duo (například Smrt si říká Engelchen, Tři přání, Tam na konečné, Hudba z Marsu), které Klos jednou přirovnal k sehranému deblovému páru na tenisovém hřišti, se tak definitivně rozpadlo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jozef Kotulič, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, Slovensko, USA, film, 18. dubna, Obchod na korze, Ceny Oscar, Ján Kadár, Filmový festival v Cannes, Elmar Klos, holokaust, herec, Itálie, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvním československým filmem, který získal Oscara, byl Obchod na korze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.