Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ranní mše v katedrále sv. Víta lze navštěvovat, i když je Hrad pro veřejnost uzavřený

Od 1. března mohou lidé navštívit bohoslužby pouze v okresu, ve kterém se právě nacházejí. V platnosti zůstává omezení na deset procent kapacity míst k sezení a zachování hygienických zásad. Od pondělí je možné navštěvovat ranní mše od 7 hodin v katedrále sv. Víta, a to i v době, kdy je Pražský hrad pro veřejnost jinak zcela uzavřený.

Do areálu Hradu lze vstoupit pouze za doprovodu pracovníka Metropolitní kapituly

Pražský hrad, v jehož areálu se katedrála sv. Víta nachází, je v době pandemie dlouhodobě uzavřen. „Na základě rozhodnutí Kanceláře prezidenta republiky jsou od 1. března ranní mše svaté v 07:00 v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha od pondělí do soboty přístupné veřejnosti,“ uvedla katedrála na sociálních sítích. Podobné výjimky byly i pro některé bohoslužby v době vánočních svátků.

Pokud by lidé chtěli mši navštívit, do areálu Hradu lze vstoupit pouze z Hradčanského náměstí přes čtvrté nádvoří, a to za doprovodu pracovníka Metropolitní kapituly. Ten zde účastníky bohoslužby vyzvedne krátce před jejím zahájením. K účasti na mši je nutné dostavit se nejpozději do 06:55. Podmínky účasti na bohoslužbě se řídí aktuálními hygienickými opatřeními.

Hrad je pro veřejnost uzavřen již od poloviny října

Celý areál Pražskéh hradu je až do odvolání jinak pro veřejnost uzavřen. Co se týče pravidelných nedělních mší v 10 hodin, tak se budou vysílat přes internet a facebook. Areál je uzavřen již od poloviny října, což je čtyři a půl měsíce. Původně měl být to mělo být pouze dva týdny. Podobně byl areál Hradu pro veřejnost nepřístupný i na jaře. Lidé zde nemohli vstoupit více než dva měsíce, a to od poloviny března do druhé poloviny května.

Pražský hrad i lánský zámek budou od pondělí na dva týdny uzavřeny

Areály Pražského hradu a lánského zámku budou od pondělí do 25. října kvůli opatřením proti epidemii nového koronaviru uzavřeny. Vybraní zaměstnanci Hradu budou pracovat z domova nebo budou čerpat dovolenou. Řekl to prezidentův mluvčí Jiří...

Prezident Zeman v té době pobýval na zámku v Lánech a zpět do své hradní kanceláře se vrátil koncem května. V Lánech Zeman pobýval i po většinu prázdnin a podzimu, kdy se zotavoval ze zlomeniny ruky. V poslední době úřaduje z Hradu několik dní v týdnu.

Velikonoce jsou již druhým rokem ovlivněny koronavirem

Popeleční středou 17. února začala věřícím postní doba, která je již druhým rokem ovlivněna pandemií koronaviru. Čtyřicetidenní půst naplněný odříkáním, hledáním cesty k bohu i sobě samému trvá až Velikonoc. Zelený čtvrtek předcházející hlavním velikonočním svátkům letos připadá na 1. dubna. Omezení pohybu má zatím v ČR trvat do 21. března.

Dnes je Popeleční středa. Vynechte maso a odložte praní prádla

Křesťané dnes mají významný den. Na dnešek totiž připadá Popeleční středa. Ta je vnímána jako první den čtyřicetidenního půstu, který vyvrcholí Velikonocemi. Dnes bychom neměli jíst maso a přes den je dovoleno jen jedno úplné nasycení.

V roce 2020 byly Velikonoce o týden později. Zelený čtvrtek připadl na 9. dubna, kdy v Česku platil nouzový stav. Ten současný zatím platí do 28. března.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky církev, koronavirus, mše, Hrad, katedrála sv. Víta, Pražský hrad, Katedrála svatého Víta, Velikonoce, Miloš Zeman, Zelený čtvrtek, Kancelář prezidenta republiky, Česko, pandemie covidu-19, Popeleční středa, Postní doba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ranní mše v katedrále sv. Víta lze navštěvovat, i když je Hrad pro veřejnost uzavřený  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.