Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dana Němcová, signatářka Charty 77, se stane čestnou občankou Prahy

Čestné občanství Prahy udělí vedení metropole psycholožce, disidentce a jedné z prvních signatářek Charty 77 Daně Němcové, která s udělením již souhlasila. Čestné občanství je nejvyšším osobním vyznamenáním udílené hlavním městem. Dosud jej získalo asi šedesát lidí.

Od roku 1990 udělila Praha čestné občanství mimo jiné Jaroslavu Foglarovi, Zdeňku Svěrákovi, Jiřímu Bělohlávkovi, Jiřímu Suchému, Daně Zátopkové nebo Miloši Formanovi.

Byt Němcových jako centrum undergroundu

Život paní Dany Němcové je velmi úzce spjat s Prahou, neboť zde prožila převážnou část svého života. Do Prahy přišla v roce 1953, kdy započala studia psychologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy,“ píše se v dokumentu, který včera schválili pražští radní.

Již v době svých studií se budoucí signatářka seznámila s Jiřím Němcem, kterého si v roce 1955 vzala. Na konci 60. let Němcovi získali byt v Ječné ulici, který se stal centrem undergroundu. Němcovi v roce 1976 podpořili v soudním procesu skupinu The Plastic People of the Universe. V lednu 1977 manželé jako jedni z prvních iniciátorů podepsali Chartu 77.

Dana Němcová založila taká Poradnu pro uprchílky. V roce 2010 jí bylo uděleno čestné občanství Prahy 2. V roce 2013 obdržela osvědčení o účasti ve třetím odboji.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ze sbírky Post Bellum, foto Vavřinec Menšl

Štítky ČR, správa, společnost, Dana Němcová, Praha, čestný občan, Charta 77, Jiří Němec, Miloš Forman, Dana Zátopková, Zdeněk Svěrák, Jiří Bělohlávek, Jaroslav Foglar, Jiří Suchý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dana Němcová, signatářka Charty 77, se stane čestnou občankou Prahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.