Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kapacity v zařízeních pro lidi bez domova jsou dostatečné, chybí však zimní oblečení. Město příští týden uspořádá veřejnou sbírku

Praha každoročně během zimních měsíců rozšiřuje nabídku pomoci pro lidi bez domova, aby mohli v bezpečí přečkat mrazivé dny. Také v minulých dnech se zvýšil zájem o humanitární opatření, kapacity jsou však stále dostačující a díky pravidelnému testování na koronavirus se také daří zamezit šíření infekce. Lidem bez domova se však nedostává teplého zimního oblečení, a tak pro ně Praha uspořádá 26. až 28 ledna veřejnou sbírku.

Dvakrát týdně funguje preventivní testování lidí bez domova s cílem snížit riziko infekce. Například minulý týden bylo zjištěno šest pozitivních osob.

Letos lidem bez domova pomůžou také roušky

Metropole každý rok v zimních měsících připravuje pro lidi bez domova pomoc, která zahrnuje nízkoprahová centra, noclehárny a ubytovny, podporu terénních pracovníků nebo materiální a potravinou pomoc. Letos je tato pomoc doplněna ještě distribucí ochranných pomůcek, testování na koronavirus a speciální kapacitou hostelu pro pozitivně testované lidi bez domova.

Kapacita zimních humanitárních opatření zatím postačuje navzdory mrazivému počasí posledních dnů. Tradičně nejvolněji je ve velkokapacitní noclehárně na lodi Hermes. Opět se potvrzuje, že lidé více ocení menší zařízení. Kapacita hostelu určeného pro osoby s covidem je také dostačující. Nejvíce bylo obsazeno něco málo přes třicet lůžek, což je zhruba polovina kapacity zařízení,“ říká Milena Johnová, radní pro sociální politiku a zdravotnictví.

V zimních měsících roste vytíženost zařízení

V zimních měsících každoročně naroste vytíženost zařízení a zcela naplněna jsou všechn nízkoprahová denní centra. Podobně prakticky plná jsou zařízení v režimu 24/7, kde jsou ubytovaní především senioři a lidé s potřebami ohledně zdraví. Stále volná je ještě kapacita nocleháren.

Jsem rád, že se nám ve spolupráci s organizacemi Naděje a R-Mosty podařilo otevřít noclehárnu na Smíchově. Je o ni zájem a ulevuje i okolí. Ukazuje se, že do budoucna bude důležité rozšířit síť služeb především tam, kde se lidé bez domova pohybují přirozeně. A zároveň se musíme snažit zachytit i ty, kteří do nocleháren nepřicházejí,” říká Martin Šimáček, ředitel Centra sociálních služeb Praha.

Veřejná sbírka zimního oblečení

Základním sortimentem, který se lidem bez domova nedostává, je však teplé zimní oblečení. Centrum sociálních služeb Praha proto vyhlašuje veřejnou sbírku. Ta se uskuteční ve dnech 26. až 28. ledna, kdy budou moct lidé nosit dámské, pánské ale i dětské bundy, svetry nebo zimní boty na tři sběrná místa v Praze 4, 7 a 9. Dále je možné přinést i stany, spacáky, batohy či roušky a respirátory. Sběrná místa budou v zimní noclehárně Michle I. – Chodovská / Podle náhonu v Praze 4, dále na lodi Hermes na Nábřeží kpt. Jaroše v Praze 7 a v azylovém domě s ošetřovatelskou službou v Šromově  861/1 v Praze 9.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky bezdomovci, Praha, zima, oblečení, sbírka, bezdomovec, veřejná sbírka, Milena Johnová, Hermes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacity v zařízeních pro lidi bez domova jsou dostatečné, chybí však zimní oblečení. Město příští týden uspořádá veřejnou sbírku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.