Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Český superhrdina Pérák bojoval proti německým okupantům. Teď bude mít v Praze podobiznu

Na pražském Žižkově vznikne nástěnná malba prvního českého superhrdiny Péráka. Ten vznikl v období druhé světové války, byl to člověk s pružinami na nohou, který bojoval proti německým okupantům. Pérák býval viděn ve všech čtvrtích Prahy, jeho podobiznu na Žižkově ztvární komiksová autorka Toy_Box.

Plochy v Seifertově a Husitské ulici

V rámci pokračování projektu MuralArt UM proběhla vyzvaná soutěž pro plochy v ulicích Seifertova a Husitská na Žižkově. Právě na plochách v těchto místech vzniknou nástěnné malby.

Kurátorský tým vybral pro každou z těchto dvou lokalit umělecká uskupení, umělkyně nebo umělce se zkušeností s tvorbou ve veřejném prostoru či streetartovými intervencemi. Záměrem bylo získat kvalitní návrhy s různorodým přístupem k tvorbě ve veřejném prostoru a odlišné způsoby uchopení prostoru nebo komplexního nazírání na velkoformátovou malbu.

Pérák je označován za prvního českého superhrdinu z období druhé světové války. Pérák je člověk s pružinami na nohou, který mimo jiné bojoval proti německým okupantům. Díky pružinám na nohách dokázal přeskakovat ulice, ale i celé vltavské údolí. Pérák býval viděn ve všech čtvrtích Prahy, nejčastěji na Olšanských hřbitovech, Vyšehradě, v Židovských pecích, Branickém lomu, Karlově náměstí, Košířích a Šárce. Nikdy nebyl dopaden.

Pérákovi to bude na Žižkově slušet

V Husitské ulici se objeví podobizna prvního českého superhrdiny Péráka. Postará se o něj výtvarnice Toy_Box, kterou veřejnost zná jako komiksovou autorku a ilustrátorku. „Před několika lety jsem měla komiks o klukovi z Holešovic na fasádě klubu Cross na rohu Plynární ulice a Argentinské,“ připomíná Toy_Box.

Ve vyzvané soutěži zvítězila Toy_Box se svým návrhem Péráka. „Péráka jsem zvolila po konzultaci s etnologem a etnografem Petrem Janečkem, který o něm napsal knihu. Janeček se domnívá, že bývalé dělnické čtvrti jako Žižkov nebo Holešovice jsou prostředím, kde je Pérák doma, právě v nich se totiž legendy o něm během druhé světové války šířily nejvíce. Všechny moje návrhy vycházely z městského folkloru a jsou spjaty přímo se čtvrtí nebo místem, kde budu streetart malovat. Podle mého názoru mu to bude na Žižkově moc slušet,“ říká autorka pro Pražskou Drbnu.

Pérák jako záhadný mýtický ochránce Žižkova

Návrh bude realizovaný v první polovině roku 2021 pod cyklostezkou, která vede nad Husitskou ulicí. „Můj návrh má několik částí, počítám s tím, že pomaluji jak oba sloupy pod cyklostezkou, tak přilehlou zeď, u níž lidé čekají na autobusové zastávce. První část zobrazuje Péráka v nadživotní velikosti, jak leze nahoru po příhradové kosntrukci, která je vlastně domalovaným prodloužením konstrukce mostu. Příhradová konstrukce je totiž z mého pohledu velmi krásná, a tak z ní vycházím i ve svých návrzích, které její krásu nenásilně zdůrazní,“ popisuje autorka návrh a doplňuje, že na protilehlé straně by měl být vyobrazen Pérák, jak sedí na střeše jednoho z domů přímo přiléhajících k cyklostezce jako záhadný mýtický ochránce Žižkova.

„U zastávky budou jeho boty s péry a rozfázovaný pohyb toho, jak se odráží od země, přeneseně by se dalo říct, že cestujícím, kteří čekají na autobus v této šedivé a trochu depresívní části Husitské ulice bych prostřednictvím malby chtěla dát zprávu, že se mohou jako Pérák odrazit od země k něčemu novému. Na poslední stěně bude Pérák ve vzduchu, jak letí volným pádem těsně než doskočí,“ vysvětluje Toy_Box, která na Žižkově strávila část života. 

„Shodou okolností jsem bydlela docela blízko místu, kde budu streetart malovat. Na cysklostezku, která je nad mým budoucím streetartem, jsem denně chodila na procházku se psy, takže jsem s atmosférou místa dokonale seznámená,“ uzavírá výtvarnice.

Železniční schéma v Seifertově ulici

V Seifertově ulici vznikne malba, jejíž dominantu bude tvořit abstrahovaný plán Prahy, který bude protkaný schématem železnice. O malbu v Seifertově ulici se postarají Obras&Akrobad.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Toy_Box

Štítky Pérák, malba, mural, streetart, Žižkov, Praha, superhrdina, druhá světová válka, pružina, nástěnná malba, cyklostezka, Petr Janeček, Holešovice, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český superhrdina Pérák bojoval proti německým okupantům. Teď bude mít v Praze podobiznu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.