Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Memoriál Alfreda Nikodéma se letos uskuteční. Otužilci se opět sejdou 26. prosince na Slovanském ostrově

Otužilci by se i letos měli sejít na Memoriálu Alfreda Nikodéma, jehož 74. ročník se tradičně koná 26. prosince ve Vltavě na Slovanském ostrově v Praze. Národní sportovní agentura i přes zákaz konání obdobných sportovních aktivit akci podpořila a ministerstvo zdravotnictví pro její uspořádání udělilo výjimku. Memoriál se uskuteční za hygienicko-protiepidemických opatření, všichni účastníci mimo jiné absolvují antigenní test. ČTK o tom informoval Tomáš Prokop, předseda pořádajícího I. plaveckého klubu otužilců Praha.

Nejstarší otužilecký závod v Česku nese jméno pražského zlatníka a propagátora otužování Alfreda Nikodéma. Poprvé vánoční vystoupení otužilců ve Vltavě uspořádal v roce 1923, nechyběl ani při prvním ročníku memoriálu v roce 1947. Největší zimu otužilci zažili v roce 1946. Kvůli pětadvacetistupňovému mrazu se jim u Železničního mostu nepodařilo prosekat led, a nemohli si tak zaplavat.

Memoriál dostal výjimku

Protiepidemická opatření v Česku nyní odpovídají čtvrtému stupni systému PES. Jeho bodová hodnota se ale už čtvrtý den drží v pátém, tedy nejvyšším pásmu rizika. O přechodu k přísnějším opatřením by musela rozhodnout vláda. „Memoriál Alfreda Nikodéma se bude konat i v případě, že Česko spadne znovu 'do pětky'. Dodržení podmínek stanovených ministerstvem zdravotnictví v udělené výjimce zajišťuje bezpečný průběh akce, a výjimka pro uspořádání soutěže tedy platí i pro tento stupeň,“ sdělil Tomáš Prokop, předseda pořádajícího I. plaveckého klubu otužilců Praha.

Úcastníkům bude změřena teplota a proveden antigenní test

Vedle antigenního testu bude všem účastníkům bezkontaktně změřena teplota a od vstupu na Slovanský ostrov jsou všichni povinni po celou dobu nosit roušky či respirátory, vyjma plavecké části akce. Diváci nebudou mít na Slovanský ostrov přístup, organizátor bude zajišťovat, aby se přihlížející neshromažďovali na přilehlém nábřeží, mostu a sousedním ostrově. Návštěvníkům Prahy bude umožněn průchod těmito místy.

Jako místo pro převléknutí budou sloužit na volném prostranství Slovanského ostrova dva velkokapacitní stany, v každém z nich se bude převlékat současně maximálně 20 až 25 lidí. V rytířském sálu Paláce Žofín bude záložní šatna pro maximálně současně se převlékajících 50 plavců, zejména seniorů. Slavnostní vyhlášení vítězů v hlavním závodu na 750 metrů se uskuteční v Malém sále Paláce Žofín bez veřejnosti. Více informací je na stránkách pořadatelů akce.

Devětaosmdesátiletá žena byla loni nejstarší účastnicí

Loňského Nikodémova memoriálu v Praze se zúčastnilo rekordních 430 otužilců. Voda měla 5,6 stupně, teplota vzduchu byla 4,7 stupně. Vítězství v hlavním závodu na 750 metrů obhájila česká dálková plavkyně Lenka Štěrbová. Ocenění za mimořádný výkon převzala Markéta Pechová, která jako první handicapovaná plavkyně překonala La Manche. Nejstarším účastníkem memoriálu byla devětaosmdesátiletá Božena Černá. Nejmladšími otužilci byli bratři Jakub a Josef Špačkovi, kterým tehdy bylo osm a deset let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com/otuzilci.praha

Štítky ČR, kondice, koronavirus, Praha, memoriál, otužilci, Alfred Nikodém, Slovanský ostrov, rychlý antigenní test, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Tomáš Prokop, Vltava, Česko, Josef Špaček, Božena Šustrová, Lenka Štěrbová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Memoriál Alfreda Nikodéma se letos uskuteční. Otužilci se opět sejdou 26. prosince na Slovanském ostrově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.