Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Šabachův park bude od pátku zdobit obrovské srdce ze svíček. Praha 6 si připomene odkaz Václava Havla

„Srdce pro Václava Havla“ bude zdobit Šabachův park v Dejvících. Obrazec ve tvaru srdce stvořený ze svíček se zde objeví v pátek 18. prosince, tedy v den výročí Havlova úmrtí. Lidé zde budou moct pokládat svíčky jako vzpomínku na čestného občana Prahy 6, dramatika i prvního polistopadového prezidenta až do 20. prosince.

Václav Havel je čestným občanem Prahy 6. Ocenění převzal krátce před svou smrtí, a to v září 2011 v kláštěře na Břevnově. Praha 6 také v roce 2016 – na závěr multižánrového festivalu „Pocta Václavu Havlovi“ – instalovala před budovou Národní technické knihovny „Lavičku Ferdinanda Vaňka“. Populární umělecké dílo nese jméno po Havlově alter egu z jeho divadelních her.

Srdce s Havlových citátem

Městská část Praha 6 připraví vzpomínkové místo, které múže svíčkami dotvořit sama veřejnost. Obrovské srdce také doplní cedulka s jedním z Havlových citátů.

„Se symbolem srdce je Václav Havel neodmyslitelně spjatý. Tím, že tento obrazec společně vytvářejí občané, jde současně o jistou formu občanského aktu, jak si to Václav Havel přál a jak to v průběhu svého disidentského a následně i politického života vytrvale prosazoval,“ přibližuje významové souvislosti vzpomínkového místa starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Praha 6 a Václav Havel

„Naše městská část se k odkazu Václava Havla hrdě hlásí. Domnívám se, že Havlovy postoje a ideály pro naši společnost stále představují poměrně bohatý zdroj podnětů k sebereflexi a zamyšlení. A působí o to naléhavěji, když se potýkáme s neočekávanou koronavirovou pandemií, ale také s vyprázdněností politiky a čím dál zřetelnější snahou orientovat naši zemi na Východ,“ doplňuje starosta.

Podle místostarosty Prahy 6 pro kulturu Jana Laciny nebyl Šabachův park vybrán náhodou. Právě zde před devíti lety, když Václav Havel zemřel, obyvatelé Prahy 6 spontánně zapalovali svíčky na jeho počest. „Od té doby si pak každý rok tímto způsobem Havla připomínáme, a to nejen jako dramatika a prezidenta, ale i jako souseda. Zamlada totiž bydlel v ulici U Dejvického rybníčku. A jako poslední adresu svého dramatického a paradoxy nabitého života si zvolil Dělostřeleckou ulici ve Střešovicích, kde zůstal i po ukončení svých čtyř prezidentských mandátů,“ vysvětluje Lacina.

Srdce pro Václava Havla bude v Šabachově parku letos tepat do 20. prosince.

Ohodnoť článek

Foto praha6.cz

Štítky Václav Havel, srdce, vzpomínka, prezident, Praha 6, Praha, svíčka, Jan Lacina, Ferdinand Vaněk, Národní technická knihovna, Břevnov, Ondřej Kolář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šabachův park bude od pátku zdobit obrovské srdce ze svíček. Praha 6 si připomene odkaz Václava Havla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.