Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

K iniciativě proti zavírání hospod se v Praze přidávají další podniky

K iniciativě Chcípl PES, bojující proti povinnému zavírání restaurací ve 20:00, se v Praze přidaly další dva podniky. Jde o pivní bar Obývák v Praze 10 a smíchovský Sugar Daddy by Bejzment. Tankovna U Zlatého Jelena, restaurace Šeberák a Obývák měli včera otevřeno déle než do vládou povolených 20:00. Ve čtvrtek policie zadržela majitele provozovny Šeberák Jakuba Olberta.

Iniciátor protestů Jiří Janeček z pivovaru Malý Janek vyzval, aby hospodští nevpouštěli hosty do podniku, nechali vyvěšenou vlajku a počkali na nedělní koordinační schůzku.

„Pochopitelně máme otevřeno. Otázka je, v kolik přijdou příslušníci a zavřou. Před chvílí byli u nás v hospodě ještě během dne a informovali personál o tom, že hned, jak přijde osmá, tak vyhazujou lidi z hospody. Že dostali kartáč z nejvyšších míst," řekl v pátek odpoledne Tlustý. Nadále se domnívá, že není ze strany státu vymahatelné, aby pouze restaurace měly zkrácenou otevírací dobu o dvě hodiny na rozdíl od ostatních provozů.

K iniciativě se nově přidal podnik Obývák. Podle jednatele společnosti Roberta Vrkoče už ve středu nezavřel v osm. „Policie nás ukončila ten večer," dodal. Vadí mu zaměření restriktivních opatření pouze proti gastrosegmentu. „Kdyby to bylo plošné, tak neprotestuju, protože v tom vidím systémovou spravedlnost," řekl Vrkoč. Nyní je podle něho otevření protestní, aby si veřejnost všimla, že situace v pohostinství je neúnosná. „Místo, aby nám hrozili, tak aby přišel čin podpory," uzavřel.

Majitel restaurace Sugar Daddy by Bejzment Zdeněk Střížek v pátek restaurace rozsvítil a podpořil akci, ale od 20:00 hosty dovnitř nepouštěl. „Nebudeme provokovat, nestojí nám to za ty problémy, než se ta situace vyřeší," uvedl.

O omezení otevírací doby restaurací, barů a dalších stravovacích zařízení rozhodla vláda v pondělí. Od středy tak můžou mít otevřeno maximálně do 20:00. Reagovala na podle ní častá porušování protiepidemických opatření v tomto odvětví. Od minulého čtvrtka mohly mít restaurace po několikatýdenním úplném uzavření otevřeno až do 22:00. V pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) oznámil, že v pondělí vládě navrhne, aby se v ČR znovu zavedl čtvrtý stupeň protiepidemického systému PES. To by znamenalo uzavření restaurací s možností prodeje z okének. Zároveň řekl, že se bude jednat o kompenzacích.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky iniciativa, restaurace, koronavirus, Praha, hospoda, vláda, Festival Golden Stag, Hnutí PES, Jiří Janeček, Jan Blatný, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Kroulík

Hypermarkety se základním sortimentem musí zůstat otevřené i kdyby bacil na Bábišovi jezdil, samozřejmě menší prodejny tohoto sortimentu rovněž. Chleba a hajzlpapír holt potřebujeme každodenně. Naproti tomu bez hospod se nějakou dobu přežít dá. Je otázka, jestli by se u širokosortimentních velkoprodejen neměl v době uzávěry omezit prodej zboží nad základním sortimentem.

Sobota, 12. prosince 2020, 20:13Odpovědět

Pavel Neustädter

Stále se nabízí otázka, nakolik je krok vlády oprávněný, nebo naopak, zda nejde o regulérní válku proti drobnějším podnikatelům. Proč nezavírají hypermarkety, kde je, vzdor všem nařízením, hlava na hlavě? Že by za tím bylo něco jiného?

Sobota, 12. prosince 2020, 18:26Odpovědět

Miroslav Kroulík

Pane Vráno, máte naprosto pravdu. Bohužel.

Sobota, 12. prosince 2020, 17:37Odpovědět

Jaroslav Vrána

Legrace bude, až naopak nemocnice zavřou protože perzonál toho má dost.

Sobota, 12. prosince 2020, 16:35Odpovědět

K iniciativě proti zavírání hospod se v Praze přidávají další podniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.