Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odstartoval druhý ročník inovačního projektu s názvem #NakopniPrahu. Vítězné návrhy získají sto tisíc korun

Pražský primátor Zdeněk Hřib spustil druhý ročník Pražského inovačního maratonu. Ten má za cíl zlepšit život občanů v hlavním městě. Soutěž je určena všem, kteří během následujících čtyř měsíců představí řešení některé z pražských výzev. Nejlepší projekty se mohou těšit na finanční ocenění a rovněž získají pomoc s realizací nápadu. Projekt #NakopniPrahu se inspiruje moderními inovačními postupy, které uplatňují světové metropole i soukromé společnosti.

Cílem je zlepšit život Pražanů

Cílem projektu je vymyslet a rozvinout porjekty, které pomocí technologie nebo inovativních řešení zlepší život Pražanů a které se zároveň mohou rychle realizovat.

Zájemci o účast v Pražském inovačním maratonu mohou své projekty přihlašovat do konce ledna 2020. 12. února se pak uskuteční tzv. „nalejvárna“ a networking, během níž se účastníci sejdou v pražském CAMPu s mentory z magistrátu a dalšími odborníky.

Pražský inovační maraton je inspirován konceptem tzv.  hackathonů. Zde mladí inovátoři během jednoho až dvou dnů vyvinou apolikaci či naleznou nějaké inovativní řešení problému.

Druhý ročník projektu #NakopniPrahu navazuje na loňskou úspěšnou akci, do které se nám přihlásilo 42 týmů. Vyhrál projekt Superhero Senior, který podporuje sociální vazby a intelektuální činnost seniorů,“ říká pražský primátor Zdeněk Hřib. „Výzvy letošního ročníku reagují na aktuální situaci v hlavním městě, jako je zdraví obyvatel, doprava či turistika. Věříme, že podobně jako loni se nám přihlásí zajímavé projekty, které konkrétním způsobem přispějí k zlepšení kvality života Pražanů,“ dodává primátor.

Osm tematických výzev, které reagují na současnou situaci

Jelikož městské inovace často vyžadují komplexní a relativně náročná řešení, potrvá tato akce čtyři měíce, během kterých budou týmu pod vedením mentorů pracovat na prototypu svého řešení či služby pro metropoli. Do projektu se mohu přihlásit dvou až pětičlenné týmy, které si zvolí jednu z tematických výzev.

Pražský inovační maraton #NakopniPrahu je veřejná soutěž pro týmy inovátorů, jejichž úkolem je vymyslet a v detailu rozpracovat návrh řešení vybraných osmi výzev pro zlepšení života v Praze. Maraton byl zahájen 30. listopadu 2020 a vyhlášení vítězných projektů se uskuteční v květnu 2021.

Této akce se opět bude účastni i městská společnost OICT. „Rok 2020 s sebou přinesl celou řadu výzev spojených zejména s epidemií. Osobně jsem velice zvědav, zda a jakým způsobem se tato nová situace promítne i do projektů, které se letošního ročníku účastní. V každém případě jsme připraveni ty nejúspěšnější projekty ve spolupráci s hlavním městem Prahou dále rozvíjet,“ dodává Matej Šandor, místopředseda představenstva OICT, který se jako mentor a porotce Nakopni Prahu účastnil.

Tematické výzvy pro inovátory jsou rozděleny celkem do osmi kategorií. Do výzvy Zdraví se mohou hlásit projekty, které mají zlepšit zdravotnictví na území hlavního města. V Životním prostředí se zase budou představovat řešení, jak pečovat o zeleň, jak komunitně pěstovat potraviny či jak zeleň využít pro posílení duševního zdraví. Třetí kategorií je Energetika, do které se mohou hlásit projekty, které sníží energetickou náročnost budov v Praze či které pomohu ušetřit energii v městských budovách. Čtvrtá kategorie nese jméno Bezpečnost/doprava a zabývat se bude chytrými aplikacemi, které mohou pomoct zlepšit dopravní situaci v Praze.

Pátá kategorie s názvem Komunity bude sdružovat projekty, které vytvářejí a posilují sousedské a komunitní vztahy. Udržitelný turismus/kultura je názvem šesté kategorie, která má pomoc s aktuální situací v pohostinství, hotelnictví či v klutuře. Do výzvy Vzdělávání/školství se mohu hlási projekty, které pomohou učitelům a žákům s on-line výukou. Poslední kategorií jsou Data, která má za cíl přijít s řešením, která navrhují městu využít obrovská data, která generuje.

Vítězná řešení získají finanční podporu sto tisíc

Vybrané týmy představí své nápady 9. dubna na semifinále. Poté budou za pomoci mentorů a odborníků pracovat na prototypu řešení, které odprezentují 21. května na slavnostním finále. Vítězná řešení získají finanční podporu v celkové výši 100 tisíc korun a pomoc s realizací vzniklého nápadu.

Více informací a časový harmonogram najdou zájemci na internetových stránách NAKOPNIPRAHU.CZ.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto nakopniprahu.cz

Štítky Praha, web, primátor, inovace, lepší život, projekt, maratonský běh, hlavní město, Zdeněk Hřib, Operátor ICT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstartoval druhý ročník inovačního projektu s názvem #NakopniPrahu. Vítězné návrhy získají sto tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.