Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letošní Noc vědců se uskuteční on-line. Téma Člověk a robot odkazuje ke stému výročí prvního použití slova robot

Letošní Noc vědců, která se uskuteční kvůli koronaviru on-line, bude zaměřena na automatizaci a robotizaci. Výzkumníci dnes večer lidem představí využití robotů v řadě vědeckých oborů, ale třeba i při výrobě piva. Jenom v Praze a okolí se do akce zapojí patnáct institucí. Program na webu Akademie věd bude k dispozici až do konce rok. Letošní téma Člověk a robot odkazuje ke stému výročí prvního použití slova robot.

No vědců je celorepubliková akce, která se zaměřuje na popularizaci vědy a techniky. Letošního 16. ročníku se zúčastní přibližně padesát univerzit, science center a dalších vědeckých a na vědu orientovaných institucí.

Přednášky na téma umělá inteligence

Videopřednášky o využití robotů v astronomii či o literatuře psané umělou inteligencí si pro účastníky připravili vědci z Akademie věd (AV). Spolu s vědci z Fyzikálního ústavu náhlednou lidé do špičkového laserového centra v Dolních Břežanech. Vědci nezapomínají ani na aktuální téma koronaviru, o kterém budou hovořit výzkumníci z Ústavu organické chemie a biochemie.

Roboti a výroba piva

Česká zemědělská univerzita bude přednášet o měření stromů pomocí dronů, mechanizaci těžby dříví nebo o výzkumu tropického zemědělství. Národní zemědělské muzeum se připojí přednáškami o ochraně rostlin pomocí robotizace, ale také o tom, jak roboti zasáhli do výroby piva a co všechno zkoumají zaměstnanci Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Češi válí. Robot z ČVUT uspěl v celosvětové soutěži Amazonu

Češi jsou zkrátka hlavičky. Potvrzuje to opakovaný úspěch v celosvětové soutěži Amazonu - Alexa Prize. Český chatbot Alquist z dílny studentů ČVUT pod vedením Jana Šedivého z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT získal...

ČVUT bude mít přednášku zaměřenou na tancující roboty nebo na robotickou rehabilitaci pacientů. Protože právě na ČVUT je laboratoř, která je vybavena špičkovým zařízením tohoto druhu. Vědeckou show předvedou zástupci Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. V plánu je také on-line prohlídka Ústavu anatomie, a lékaři také „provedou“ veřejnost robotickými operacemi. S vesmírnými pokusy a přednáškou o kvantových počítačích se zapojí i organizace Planetum.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Noc vědců

Štítky ČR, věda, zábava, popularizace, Noc vědců, on-line, robot, výroba piva, přednáška, Akademie věd České republiky, Praha, České vysoké učení technické v Praze, Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky, Česká zemědělská univerzita v Pr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní Noc vědců se uskuteční on-line. Téma Člověk a robot odkazuje ke stému výročí prvního použití slova robot  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.