Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pražským restauracím pomůže kampaň s názvem „Vaříme za vás“. Vyzývá, aby lidé kupovali jídlo přímo z výdejních okének

Praha spolu s Asociací hotelů a restaurací (AHR ČR) a Svazem obchodu a cestovního ruchu (SOCR) připravila kampaň s názvem Vaříme za vás. Ta má podpořit pražské restaurace a vyzvat Pražany k tomu, aby kupovali jídlo a nápoje přímo z výdejních okének podniků a pomohli je tak v době koronaviru zachránit před hrozícím zánikem. Už na začátku měsíce spustila metropole projekt Obědy (nejen) pro děti. Ten zprostředkovává finančně dostupné obědy dětem v období, kdy jsou školy zavřené.

Mnohým restauracím hrozí zánik

Možností, kde se v Praze najíst, je nepřeberné množství. Jenže stovky hospod a restaurací jsou kvůli pandemii koronaviru uzavřené a mnohým kvůli kritické situaci hrozí zánik.

Prodej jídla a nápojů z okének sice představuje pro restaurace jen zlomek obvyklých tržeb, ale pomáhá jim přežít v současné situaci. Přímé vyzvednutí jídla jim kromě toho šetří několik desítek procent z tržeb, které si obvykle berou donáškové služby.

„Pražské restaurace si podporu města nepochybně zaslouží. Kvůli aktuálním vládním nařízením a markantnímu propadu turismu se staly jedním z největších otloukánků. Podpořme své oblíbené podniky alespoň návštěvou jejich výdejního okénka. Můžeme jim pomoci překlenout toto složité období tak, aby nám opět mohly nabídnout obvyklý servis, až opatření skončí,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib.

Výzva má podpořit pražské restaurace

Primátor proto inicioval výzvu široké veřejnosti, která má za cíl podpořit pražské restaurace. Kromě toho, že tyto podniky dotvářejí atmosféru živoucí metropole, zároveň zaměstnávají tisíce lidí. Právě těm hrozí, že přijdou o práci. Lidé tak mohou těmto podnikům pomoct tak, že si pro své oblíbené jídlo přijdou přímo k výdejnímu okénku.

Podpoře podnikatelů se Praha věnuje dlouhodobě. Příkladem z poslední doby je i projekt Obědy (nejen) pro děti. „Už začátkem měsíce spustila Praha také projekt Obědy (nejen) pro děti, který zprostředkovává finančně dostupné obědy pro děti v období, kdy jsou školy zavřené. Zároveň se jedná také o další příležitost pro restaurace, jak si přivydělat na provoz. V současné době je do projektu přihlášeno zhruba šedesát restaurací po celém území hlavního města,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček.

Důležitá součást pražské ekonomiky

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezidenta Hospodářské komory ČR Tomáše Prouzy je pomoc pražským restauracím důležitou součástí záchrany pražské ekonomiky. „Přitom stačí velmi málo – pro jídlo si dojít místo objednávky přes rozvážkovou službu. Restaurace, kavárny i hospody byly vždy pevnou součástí života v Praze. A děláme všechno pro to, aby jí znovu byly i po současné krizi. Díky všem, kteří nám s tím pomáhají, a díky všem majitelům i zaměstnancům, že své podniky zuby nehty drží při životě,“ uvedl Prouza.

Praha vytváří 60 procent celkového cestovního ruchu v celém Česku. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka jsou restaurace jedním ze základních pilířů tohoto odvětví. „Jsou významným poskytovatelem pracovních příležitostí a podílejí se tak na zvyšování životní úrovně obyvatel města. Zachování infrastruktury pohostinství, ale také ubytovacích služeb, bude klíčovým faktorem pro návrat turistů do našeho hlavního města. Atmosféra našich hospůdek a restaurací hraje rovněž významnou úlohu v životě místních obyvatel při setkávání s přáteli,“ zdůraznil Stárek.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, restaurace, pomoc, vaříme za vás, covid-19, jídlo, Praha, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, Asociace hotelů a restaurací České republiky, projekt, pandemie covidu-19, Tomáš Prouza, Zdeněk Hřib, Petr Hlubuček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražským restauracím pomůže kampaň s názvem „Vaříme za vás“. Vyzývá, aby lidé kupovali jídlo přímo z výdejních okének  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.