Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Naše kočka zase rodí. Majitelka castingové agentury o výmluvách komparzistů a práci během pandemie

Gabriela Dorantová je majitelkou agentury Casting Dorantová, která obsazuje herce do filmů, seriálů i reklam. Studovala herectví a hrála v několika divadlech, ale nakonec jeviště opustila. Kromě hledání tváří funguje jako manažerka pro několik herců.

Studovala jste hereckou VOŠ a divadelní vědu. Jak jste se dostala k obsazování jiných lidí do rolí? 
Během studia divadelní vědy na Filozofické fakultě jsem zatoužila i po jiných brigádách než po těch za divadelním barem. Tím, že jsem znala spoustu herců a vždy mě fascinoval filmový svět, jsem se tak nějak přirozeně dostala do castingové agentury, kde jsem začínala jako asistentka. Pak jsem se díky programu ČT Start dostala do Hereckého rejstříku České televize, kde jsem se do castingu doslova zamilovala a už nebylo cesty ven.

Ve svém portfoliu máte kromě filmů a seriálů také obrovské množství reklam. Jak se z castingového pohledu liší práce pro filmový průmysl a marketingové společnosti?
Liší se především zadáním na typ herce, kterého máme obsadit. Co si budeme povídat, v reklamě jde často především o vzhled. Divák si často spojuje konkrétní produkt právě s hercem a marketingový tah bývá prostý – zaujmout krásou. Oproti tomu ve filmu či v seriálu se často můžeme potkat se zdánlivě jednoduchým popisem vzhledu. Chodí mi třeba požadavky na „takového normálního tátu od rodiny“, často ale s dodatkem, aby „hrál jako Belmondo“. V reklamě to bývá právě naopak. Tam spíš slyším: „Já vlastně nepotřebuji žádného oscarového herce, ale ať vypadá trošku jako Brad Pitt.“ 

Kromě obsazování do rolí fungujete také jako manažerka některých herců. Dostala jste se někdy do střetu zájmů?
Naštěstí zatím taková situace nestala. Snažím se být maximálně nestranná a své herce nabízet jen, pokud se na roli typově opravdu hodí. Většinou navíc nemám konečné slovo já, ale režisér či producent daného projektu.

Které herce máte ve svém portfoliu coby manažerka?
Momentálně mám ve své stáji Marka Lamboru a Pavlu Dostálovu, kterou můžete znát například ze seriálu Lajna. Další do naší party je Bára Šťastná a v jednání je ještě jedna herečka, ale to si zatím nechám pro sebe. Tím, že mám se svými herci velmi intenzivní a přátelský vztah, není úplně jednoduché navázat takové spojení s každým. Jsem upřímně šťastná za tyhle tři, protože se vcelku rychle a přirozeně stali členy mojí filmové rodiny. Uvidíme, kolik herců ještě přiberu pod svá křídla.

Vaše castingová agentura je hodně aktivní i na sociálních sítích. V poslední době zveřejňujete mimo jiné seriál příběhů Ze života castingovky. Jaké na ně dostáváte reakce?
Musím přiznat, že s tímhle nápadem přišla má úžasná kolegyně Zita. V současné době jsme zveřejnili třicet dva příběhů a v šuplíků jich máme za ta léta, co fungujeme, desítky. Reakce jsou zatím velmi pozitivní. Ze začátku jsme se trošku báli, abychom někoho neurazili nebo se ho nedotkli na citlivém místě, ale snažíme se příspěvek vždy podávat úsměvně a relativně něžně, takže jsme se zatím s žádnou negativní odezvou nesetkali. Neříkám, že v šuplíčku nemáme i trošku peprnější zprávy, kdy bychom se možná někoho dotknout mohli, ale ty zatím zůstávají na dně. Uvidíme, jestli na ně přijde vhodný čas. Ale spíše ne, rozhodně nechceme nikoho zesměšňovat, ale naopak lidi pobavit.

Jak se proměnila vaše práce v souvislosti s probíhající pandemií? 
Momentálně především tak, že castingy pořádáme online. To bereme pozitivně, protože se zase všichni něčemu novému přiučíme. Co se týče castingů na reklamu, myslím, že se tento systém vcelku osvědčil. Ale při obsazování do filmů videohovor na osobní setkání samozřejmě nemá. Někdy herec, který z pouhé fotografie není favoritem, okouzlí všechny jen tím, že vejde do dveří. Doufám, že počítače nenahradí lidi, protože my osobní castingy doslova milujeme.

Při své práci se setkáváte s celou řadou krizových situací, když vám někdo na poslední chvíli vypadne. S čím jste se například musela vypořádat v poslední době?
V současnosti řešíme takové situace kvůli pandemii v podstatě denně. Bohužel se na takovou chvíli nikdy nedá připravit dopředu, ale myslím, že jsme ji schopni vyřešit vcelku rychle. Herci sice odpadají, ale spousta z nich je teď momentálně bez práce, takže jsou ochotni skoro okamžitě naskočit do rozjetého vlaku. Zrovna minulý týden jsme chvíli před půlnocí přeobsazovali herečku do epizodní role v seriálu Sestřičky. A herečka pak ještě na place dostala pochvalu, jak skvěle je připravena a typově se na roli hodí.

Jaké výmluvy byly nejvtipnější?
Nejvtipněji ruší natáčení komparzisté. V době, kdy jsme obsazovali právě je, jsme se setkali s několika bizarními výmluvami typu „ujela mi ponorka“ nebo „pardon, naše kočka zase rodí“. Na druhou stranu jsou pořád všechny výmluvy přijatelnější víc, než když člověk na samotné natáčení nedorazí, vypne si telefon a vám nezbývá než sednout do auta, jet k němu před dům a zvonit a zvonit. I taková situace se jednou stala. Herec byl po flámu, nevzbudil ho budík a telefon se mu vybil. Zastávám však ten názor, že problémy jsou tu proto, aby se řešily. Shrnula bych to tak, že svoji práci nade vše miluji a je zaručené, že se opravdu žádný den ani trošku pracovně nenudím.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Florián

Štítky rozhovor, casting, Praha, Gabriela Dorantová, herec, pandemie, reklama, film, Česká televize, divadlo, kočka, Brad Pitt, Pavel Dostál, Lajna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naše kočka zase rodí. Majitelka castingové agentury o výmluvách komparzistů a práci během pandemie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.