Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Restaurace se ode dneška mohou hlásit do projektu obědů pro děti a seniory

Na doméně obedyprodeti.praha.eu se od pátku 6. listopadu budou moci registrovat restaurace v hlavním městě, které se chtějí zapojit do projektu pražského magistrátu. Zapojené restaurace budou místo školních jídelen dodávat obědy pro školáky a seniory za jednotné ceny. Projekt včera představil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Dětská porce za 60, dospělá za 90 korun

Chceme rodičům, kteří musí vzhledem k charakteru svého zaměstnání chodit pravidelně do zaměstnání, nebo musí celodenně pracovat na home office, nabídnout další alternativu zajištění obědů pro své děti. Vedle pomoci rodinám s dětmi chceme možnost zajištění stravování ve svém bezprostředním okolí umožnit i seniorům,“ uvedl náměstek.

Většina škol se kvůli vládním opatřením vůči koronaviru zavřela v první polovině října. Jídelny v mnohých školách tak nyní nejsou v provozu, a to zvláště z důvodu karantény personálu. Problémem, kterému má projekt zamezit, je podle Hlubučka i povinné dojíždění do školní jídelny vzdálené od bydliště žáka.

Pokrmy z jednotlivých zapojených restaurací budou mít pevně stanovenou jednotnou cenu. Dětská porce bude rodiče školáků podle informací na webu stát asi 60 korun, senioři za oběd zaplatí 90 korun. Cena byla podle Hlubučka stanovená na základě konzultací se zástupci restaurací. Praha si od projektu slibuje i pomoc živnostníkům podnikajícím v pohostinství.

Projekt pomůže také restauracím

Je jasné, že projekt není vhodný pro každou restauraci, ale má vytvořit novou poptávku a pomoct restauracím přežít a umořit část fixních nákladů. V Praze jsou tisíce restaurací a chceme zapojit všechny ty, kterým myšlenka v této těžké době dává smysl,“ doplnil Hlubuček.

V České republice jsou restaurace, bary a kluby zavřené od 14. října. Občerstvení mohou mezi 06:00 a 20:00 prodávat přes výdejní okénka.

Asociace zaměstnanců a provozovatelů pohostinství (POHO), která sdružuje zhruba 50 provozoven v Praze 1, podle svého mediálního zástupce Jiřího Chvojky o této aktivitě neměla informace. „Obecně ale máme samozřejmě volné kapacity a jsme ochotni magistrátu pomoci s vykrýváním výpadku stravování pro zmíněné skupiny lidí,“ uvedl.

Podle dřívějších vyjádření primátorova náměstka by měla vzniknout mapa, kde budou zapojené restaurace vyznačeny. Obědy si budou lidé objednávat den předem a bude vydáváno vždy jednotné jídlo pro všechny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, restaurace, správa, koronavirus, sociální, školy, Praha, senioři, projekt, Petr Hlubuček, Starostové a nezávislí, Pražský magistrát, Jiří Chvojka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restaurace se ode dneška mohou hlásit do projektu obědů pro děti a seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.