Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Městská knihovna v Praze nabízí on-line členství zdarma a řadu nových e-knih

V nabídce Městské knihovny v Praze (MKP) bude pravděpodobně od příštího týdne k dispozici asi 3000 e-knih. Nově knihovna nabízí i online členství, které je zdarma. Jedním z důvodů rozšíření online služeb je větší zájem čtenářů o e-knihy v období koronavirové pandemie, uvedla mluvčí MKP Lenka Hanzlíková.

850 nových e-knih

V následujících dnech by mělo být čtenářům přes BookPort k dispozici 850 nových titulů v elektronické podobě. „Půjde převážně o současnou beletrii českou i překladovou, ale bude tam i něco titulů z naučné literatury,“ uvedla mluvčí BookPort. Podle ní umožňuje prohlížení knihy přímo ve webovém rozhraní i stažení titulu do aplikace. V ní může mít podle mluvčí čtenář staženo maximálně deset titulů. „Když jeden dočte, vymaže ho a nahraje jiný,“ vysvětlila Hanzlíková.

V online prostředí se uskuteční například workshopy pro začínající spisovatelky a spisovatele nebo autorské čtení Jiřího Hájíčka z jeho knihy Plachetnice na vinětách, které se bude konat v úterý 27. října od 18:00 hodin.

Čtenáři si díky platformě budou moci přečíst i díla, která pro elektronickou formu nepřipravuje přímo knihovna, ale jednotliví nakladatelé. Tyto e-knihy budou podle Hanzlíkové k dispozici výhradně lidem, kteří jsou registrovanými čtenáři MKP. Ostatním jsou podle mluvčí knihy v elektronické formě dostupné prostřednictvím platformy e-knihovna. Nyní je k dispozici přes 2000 titulů volně ke stažení.

Nové virtuální členství je zdarma

Zájemci starší 15 let s českým občanstvím se mohou nově registrovat přes internet jako tzv. online čtenáři. Toto virtuální členství je podle Hanzlíkové opravňuje mimo jiné vyhledávat v oborových zdrojích informací jako jsou například články ze zahraničních časopisů a právě stahovat e-knihy, včetně těch, které jsou k dispozici pro osoby s registrací v MKP. Online členství je podle informací na webu knihovny zdarma a registrace je platná jeden rok. Online si mohou čtenáři na webu knihovny prodloužit také stávající již propadlou registraci, doplnila mluvčí.

Plánované akce se přesunou na internet

Městskou knihovnu v Praze (MKP) zřizuje hlavní město, má 43 poboček a provozuje tři tzv. bibliobusy.

Na internet se přesunou i mnohé z plánovaných kulturních a vzdělávacích akcí. „V podstatě bychom rádi pokryli celou sféru činností knihovny - od nabídky čtení, odborných informací až po zajímavá setkání s autory a osobnostmi nebo možnosti se něco nového naučit na workshopech i popovídat s knihovníky o knížkách. Jen se nesejdeme fyzicky, ale po internetu,“ řekla Hanzlíková.

Více než 1,8 milionu knih

V roce 2019 se podle výroční zprávy v knihovně zaregistrovalo 33 tisíc čtenářů, celkový počet čtenářů tak byl nejvyšší v její historii. V prosinci bylo podle dokumentu v pražské městské knihovně registrováno téměř 177 tisíc lidí. Loni si půjčili asi pět milionů knih a dalších tiskovin. Knihovní fond MKP čítal v roce 2019 více než 1,8 milionu knih. Jde o třetí největší knihovní fond v České republice po Národní knihovně a Moravské zemské knihovně v Brně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mlp.cz, Petr Macháček

Štítky koronavirus, Praha, knihovna, Městská knihovna v Praze, e-book, kniha, Internet, Jiří Hájíček, Národní knihovna České republiky, Moravská zemská knihovna, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská knihovna v Praze nabízí on-line členství zdarma a řadu nových e-knih  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.