Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIZUALIZACE: Čtyřpatrová budova lázní na Žižkově se promění v Dům tance

Tanec Praha obstál ve veřejné soutěži Prahy 3 na využití budovy bývalých žižkovských lázní se záměrem vybudovat zde první skutečný Dům tance v ČR. Záměr Domu tance získal okamžitou podporu profesní obce, postavilo se za něj přes 20 subjektů reprezentující stovky umělců se svými týmy v ČR a také desítka významných partnerů ze zahraničí včetně sítě European Dancehouse Network.

Taneční a pohybové umění zažívá nebývalý boom a stále více nás úspěšně reprezentuje v zahraničí. Nemá ale žádnou instituci, profesionální podmínky pro tvůrčí proces, chybí řádná péče o tanečníky i jejich produkčně-technické týmy. Taneční profese přitom patří k nejnáročnějším, a navíc věkově limitovaným uměním.

Čtyřpatrová budova bývalých lázní má vynikající dispozice pro vytvoření čtyř zkušeben, dílen, zvukového studia, wellness centra otevřeného i pro veřejnost, co-working space a samozřejmě i kavárny a propojení Husitské ulice s cyklostezkou. Dolní Žižkov je tak o krůček blíž revitalizaci díky několika zásadním kulturním objektům: Dům tance, PONEC – divadlo pro tanec a Krenovka v těsné blízkosti Vojenského muzea a plánovaného Železničního muzea spoluvytvářejí kreativní klastr s velkým potenciálem přímo na hranici Starého Města, Karlína a Žižkova.

„Mezi řadou vizualizací mě zaujalo schodiště z Husitské přímo na cyklostezku. Já sice nejsem žádný zapálený tanečník, ale tomuhle projektu hrozně držím palce,“ uvedl starosta Prahy 3 Jiří Ptáček.

Zmíněná Krenovka bude novým uměleckým centrem tance, hudby, architektury a výtvarného umění. Jeho otevření se chystá v roce 2021, své sídlo v něm bude mít Unijazz, svou první zkušebnu tam otevře Tanec Praha / PONEC – divadlo pro tanec, další části objektu jsou plánovány pro výtvarné umění a architekturu i jiné neziskovky. Osvícení majitelé se rozhodli investovat do kultury a také vzít do péče val vedoucí k cyklostezce, tzv. Žižkov Highline.

„Nesmírně si vážím nabídky majitelů Krenovky, protože i na Praze 3 se rapidně zvyšují nájmy a oni jsou ochotni investovat do rekonstrukce budovy a garantovat nekomerční nájemné na 10 let. Perspektiva Domu tance je dlouhodobá, budeme rádi, když se podaří ho otevřít do 5 let,” říká ředitelka a zakladatelka Tance Praha Yvona Kreuzmannová.

„Architektonickou studii nám zpracovalo Studio Reaktor, šlo o vzácné pochopení specifických potřeb našeho oboru, doporučení projektu dal i IPR – Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy a důležitý je samozřejmě kladný postoj ministra kultury Lubomíra Zaorálka, stejně jako radní pro kulturu Hany Třeštíkové. Věřím, že vláda pochopí význam takové investice a najdeme podporu napříč rezorty. Myšlenku Domu tance jsme mediálně otevřeli již za působení Ilji Šmída, ale až nyní pro ni máme vhodnou budovu,“ uzavřela ředitelka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Jiří Ptáček, starosta Prahy 3

Štítky vizualizace, stavby, Praha 3, Dům tance, tanec, Praha, dům, lázně, Žižkov, Česko, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Lubomír Zaorálek, Vojenské muzeum, Ilja Šmíd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Čtyřpatrová budova lázní na Žižkově se promění v Dům tance  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.