Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Informační web Pragozor představí Prahu v číslech. Nabídne informace o koronaviru, bydlení či dopravě

Pro Pražany (a nejen pro ně) je k dispozici nový web s informacemi o Praze v číslech s názvem Pragozor. Díky jednoduché a srozumitelné formě se občané dozví ověřené informace o metropoli. Ilustrovaný golem jménem Pragozor vás provede různými oblastmi městského života - ať se jedná o dopravu, zdraví, turismus nebo bezpečí. Pragozor je projektem městské společnosti Operátor ICT a její datové platformy Golemio.

PRAGOZOR.CZ přehledně zpracovává informace o běžných životních situacích Pražana rozdělených do osmi základních kategorií: Zdraví, Bydlení, Životní prostředí, MHD, Auta, Bezpečnost, Mobilita a Turismus.

Celkem sto patnáct grafů

Chytré město je řízené na základě dat. Mám radost, že teď můžeme tato užitečná data nabídnout na jednom místě také všem Pražanům. Žijeme v době častého šíření dezinformací a fake news, proto vnímám jako velké plus, že jsou na Pragozorovi všechny informace ověřené a že se mohou návštěvníci webu prokliknout až ke zdrojům informací. To je praktické i pro nadšence a profesionály, kteří chtějí data o Praze studovat víc do hloubky. Samotný web je ale tvořený jako populárně-naučný a práce s ním je i díky hravému designu zábava. Přesvědčte se sami,” vybízí Zdeněk Hřib, primátor Prahy.

Web Pragozor obsahuje celkem sto patnáct grafů, z nichž je čtyřicet založených na živých datech, která se aktualizují. Pátnáct grafů je ilustrovaných tematicky.

Současný obsah webu však není konečný. Operátor ICT chce pokračovat v přidávání dalších dat v návaznosti na to, jak budou postupně uvolňována (například od Dopravního podniku hl. m. Prahy) nebo na základě poptávky ze strany uživatelů.

Zajímavá čísla z ověřených zdrojů

Těší mě, že rozšiřujeme dosah datové platformy Golemio a přibližujeme ji lidem. V Brně už podobný projekt mají pod názvem data.brno.cz a v Praze jsme také chtěli zprostředkovat naše data ve snadno srozumitelné formě. Jsem nadšený z krásné grafiky Pragozora, díky které bude projekt poutavý pro všechny, včetně třeba studentů a dětí. Věřím, že i malí Pražané se takto budou moci podrobněji seznámit s fungováním našeho města, ať už sami, nebo třeba za pomoci rodičů a učitelů,“ dodává Jaromír Beránek, předseda Výboru pro IT a Smart City Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Pragozor zpracovává data z dopravních čidel a senzorů, aplikace PID Lítačka, Smart Prague Indexu, ale i parkovacích domů, statistik policie, Českého hydrometeorologického ústavu nebo statistických ročenek. 

Na webu PRAGOZOR.CZ se například dozvíte, že 91 procent pražských spojů MHD jezdí dle jízdního řádu nebo že počet registrovaných aut v Praze se téměř rovná počtu obyvatel hlavního města. Za pozornost stojí také zmínka o kriminalitě, která v Praze klesla v porovnání s rokem 2013 téměř o polovinu nebo že se v Praze v roce 2019 vysázelo dohromady 197 842 nových stromů.

To a mnohé další informace a zajímavá čísla se dozvíte na webu PRAGOZOR.CZ.

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan

Štítky Praha, Pragozor, čísla, grafy, web, projekt, graf, COVID-19, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Český hydrometeorologický ústav, bydlení, Zdeněk Hřib, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Informační web Pragozor představí Prahu v číslech. Nabídne informace o koronaviru, bydlení či dopravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.